Mnogo ljudi ima doma štirinožnega najboljšega prijatelja, ki ga razvajamo z najboljšim, kar si lahko privoščimo. Žal hišni ljubljenček lahko pomeni še dodatno “dozo” proizvedenih odpadkov, a ne, če upoštevate tri preproste nasvete.

1. Izdelajte doma: od priboljškov do postelj in igrač – vse lahko z malo spretnosti izdelate sami. Za recepte za priboljške pobrskajte po spletu, za izdelavo igračk pa uporabite materiale, ki jih že imate doma. Stara oblačila so odlična “surovina” iz dveh razlogov – reciklaža je okolju prijazna, poleg tega pa bo ljubljenčku zelo všeč igračka, ki bo dišala po vas.

2. Kupite rabljeno: Mnogo stvari, ki jih potrebujete za hišnega ljubljenčka, lahko kupite iz druge roke. Pobrskajte za povodci, igračkami, posteljami, posodami za hrano, skratka vsem, kar vaš ljubljenček potrebuje.

3. Kupite trajno: Nekaterih stvari žal ne boste morali izdelati sami oziroma jih kupiti iz druge roke. V tem primeru izberite trajne materiale, ki jih ne bo treba pogosto menjati – izogibajte se plastiki.

Nekaj omenjenih nasvetov je sicer namenjenih specifično psom, v splošnem pa veljajo za skoraj vse hišne ljubljenčke.

MD

Foto: arhiv Savus