V Trbovljah so obeležili 60 let Osnovne šole Tončke Čeč z zanimivo prireditvijo v Delavskem domu Trbovlje. Spregovorili sta ravnateljica OŠ Tončke Čeč Katarina Pajer Povh in županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič. Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se jim ni zdelo vredno udeležiti prireditve.

»Vrata šole so se odprla 5. septembra 1961 in v šolo je vstopilo 506 učenk in 502 učenca. Otroci so se razvrstili v 31 oddelkov, pričakalo jih je 40 učiteljev. Prvo šolsko leto so zaključili 26. junija 1962. Uspešnih je bilo 953 otrok, 54 otrok ni izdelalo razreda, en učenec je ostal neocenjen. Skupaj so opravili 218 delovnih šolskih dni, pouk se je izvajal od ponedeljka do sobote. OŠ Tončke Čeč je bila prva popolna osnovna šola v Trbovljah, ki je torej izvajala pouk v vseh razredih od 1. do 8. In to v dveh programih, redna osnovna šola in šolanje otrok s prilagojenim programom,« so predstavili prvo šolsko leto na novi osnovni šoli v Trbovljah.

»Na ta način so v Trbovljah uspeli odpraviti velik problem glede osnovnošolskega izobraževanja. Od 2. svetovne vojne naprej je število ljudi zaradi priseljevanja naglo naraščalo in potreba po novi osnovni šoli je bila zelo velika. Zato je bila izgradnja nove šole na Plevčkovem hribu sredi rudarskih kolonij neizogibna. Šolo so poimenovali po narodni herojinji Tončki Čeč. In njeno ime je ponosno obdržala do danes,« so še povedali na svečani prireditvi ob jubileju šole, kjer se danes šola nekaj več kot 400 otrok.

Zbrane je pozdravila in o šoli povedala nekaj več ravnateljica Katarina Pajer Povh. O tem, kaj šola pomeni ljudem in občini, pa je spregovorila županja Jasna Gabrič. V scenariju je bil predviden tudi govor predstavnika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kljub vabilu se nikomur iz ministrstva, ki je pristojno za delo osnovnih šol, ni zdelo vredno udeležiti svečanosti. Očitno so Trbovlje predaleč od Ljubljane.

Svečanost so popestrili z filmom o šoli, v katerem so nastopili učenci in učitelji šole in s svojo igro in hudomušno predstavitvijo različnih dejavnosti navdušili gledalce v dvorani.

Več o prireditvi najdete na tej povezavi.

MP

Foto: arhiv OŠ Točke Čeč