nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Združeni v pesmi

Pevci Rudarskega pevskega zbora Loški glas vabijo vse ljubitelje zborovske glasbe na koncert, ki bo 19. maja v Kisovcu. Koncert so pripravili v počastitev 40-letnice pobratenja z MoPZ Fran Venturini iz Domja pri Trstu in v spomin na slovenskega opernega pevca, basista Ladka Korošca. Pobratenje obeh pevskih zborov je bila prav njegova zamisel, za katero je navdušil tudi svojega kolega, tenorista Rudolfa Francla, v tistem času zborovodjo zbora Fran Venturini. Oba sta se zavedala velikega narodnostnega pomena povezovanja zamejskih Slovencev z matično domovino ter ohranjanja slovenskega kulturnega izročila na obeh straneh meje.

Po štiridesetih letih so jima pevci obeh zborov hvaležni za nešteto skupnih užitkov ob prepevanju slovenske pesmi v Zagorju ob Savi, po Sloveniji in v zamejskih občinah sosednje Italije. Vežejo jih lepi in nepozabni spomini, saj se niso povezali samo kot pevci, ampak tudi kot pravi prijatelji. Tudi ob tej priliki bodo z veseljem zapeli skupaj.

Kot gostje večera bodo na koncertu nastopili tudi pevke in pevci zbora, ki je nastal v Zagorju po smrti Ladka Korošca in v njegov spomin nosi njegovo ime, MePZ Ladko Korošec.

Člani zbora Loški glas z zborovodjo Alenko Pavlič so bo tem povedali: »Na našem koncertu z naslovom Združeni v pesmi bomo nastopali zbori, ki smo med seboj povezani po zaslugi našega velikega in nepozabnega rojaka, ki je bil vedno odprt za vse, kar je ljudi povezovalo, jim lepšalo življenje in jih osrečevalo, pa naj bo to pesem, dobrodelnost, pravičnost … In v teh plemenitih mislih, željah in dejanjih se nam pridružuje tudi dr. Janez Drnovšek, naš rojak in spoštovani državnik, ki se je od nas poslovil pred desetimi leti. Zagorjani smo ponosni na njegovo veliko delo in si iskreno želimo, da bi svet nekoč postal podoben njegovi viziji. Mogoče bo en skromen delček na tej poti tudi naš koncert, ki bo združil pevke in pevce vseh treh zborov s poslušalci. Slovenci vemo, da nas najbolj in največkrat in vedno uspešno združi prav slovenska pesem. In to kjer koli na tem svetu.«

Koncert je vključen tudi med dogodke ob petem vseslovenskem Tednu ljubiteljske kulture, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

ZT

Isti avtor