Podjetniški krožek je na SŠZ potekal od oktobra lani do julija letos. Krožki hkrati potekajo na več srednjih šolah po Sloveniji in tujini (Poljska, Madžarska). Ustvarjalnik je ob zaključku leta pripravil tekmovanje za naj mladinski start-up, na katerem so se predstavili tudi dijaki SŠZ. Tekmovanje je potekalo v državnem zboru, udeležence sta sprejela predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez.
Sara Marković, dijakinja, ki je na zaključnem dogodku predstavila idejo, je o krožku povedala: »Na začetku smo veliko razpravljali, kako priti do ideje, kako prodati svoj izdelek na trgu. Postavili smo si veliko izzivov kot npr. slikati se z županom Zagorja, spraševati ljudi ter jim dajati različne izzive. Čez nekaj mesecev, ko smo pridobili osnovno znanje, smo se lotili razvijanja različnih idej, udeleževali smo se tudi start-up vikendov. Ko smo razvili svojo idejo, smo se pripravljali za tekmovanje, ki je potekalo v Ljubljani. Tekmovanja se je udeležilo 13 ekip iz Slovenije ter 4 tuje. Meni je bila ta izkušnja zelo všeč, saj ustvariš nova prijateljstva ter pridobiš veliko znanja.«

Dijaki so se lahko v okviru krožka udeležili tudi izobraževalne ekskurzije v London. Ana Maria Zaman, dijakinja SŠZ: »V šolskem letu smo odkrivali svet podjetništva in iskali načine, ki bi izboljšali socialno življenje. Nekateri dijaki smo letos aprila odšli po nekaj znanja tudi v London ter se v Google Campusu udeležili delavnice o odnosih z javnostmi za start-up podjetja.«

Andreja Mrčun, dijakinja SŠZ, pa je še dodala, da »je na podjetniškem krožku izvedela veliko informacij o tem, kako idejo oz. produkt spraviti na trg«.

V preteklem šolskem letu sta v Zasavju potekala dva krožka – eden na Srednji šoli Zagorje, drugi na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje. Oba sta bila financirana s strani obeh občin, občine Zagorje ob Savi in občine Trbovlje.

Ustvarjalnikovi podjetniški krožki so zagotovo odlična pot za spodbujanje ustvarjalnega razmišljanja dijakov različnih izobraževalnih programov.

TP

Prejšnji članekIza Jerman tretja govorka
Naslednji članekMestni park