V prejšnjem tednu, 11. januarja, je potekalo zaključno dejanje letošnje dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov v Zagorju. V letu 2023 je bilo na pokopališčih v Zagorju zbrali 13.516,63 evrov, skupaj z donacijami pa 16.116,63 evrov.

Komu so pomagali v Zagorju?

Z zbranimi sredstvi so Zdravku Zakrajšku iz Kolovrata pomagali do posebnega invalidskega vozička in grelne blazine za posteljo. Uredili so mu tudi premično klančino, ki omogoča, da ga bodo s vozičkom lahko zapeljali iz hiše. Novi voziček je dobil tudi invalid Janez Simončič, v Varstveno delovnem centru Zasavje pa so dobili avtomatski defibrilator, ki je nameščen v notranjih prostorih in je na voljo zaposlenim in uporabnikom. V aktivnostih pri nakupu sta sodelovala tudi Rdeči križ Zagorje ob Savi in Center za Socialno delo Zagorje. Preostala sredstva bodo v skladu s poslanstvom fundacije namenili reševanju življenj in pomoči osebam z resnimi zdravstvenimi težavami.

V Fundaciji svečka so hvaležni vsem organizacijam in prostovoljcem, ki so sodelovali v letošnji akciji.

Projekt Manj svečk za manj grobov

Projekt Manj svečk za manj grobov je osrednja dejavnost Fundacije Svečka. Projekt je bil zasnovan s strani mladih leta 2009 in se je do letošnjega leta razširil že v več kot 24 slovenskih občin. Je projekt ekološko-humanitarne narave, ki želi na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru in zbrana sredstva preusmeriti v nakup medicinskih pripomočkov, ki lajšajo oz. rešujejo življenja.

Zbrali pol milijon evrov

»Tako je bilo v preteklih letih zbranih že preko 500.000 evrov sredstev, ki smo jih namenili za nakup prilagojenega vozila za prevoz oseb z epilepsijo, inkubatorja za nedonošene otroke, dvigala za gibalno ovirano osebo, ultrazvočne naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike, številnih defibrilatorjev in aspiratorjev. Sredstva smo namenili tudi za raziskave rakavih obolenj, financirali smo nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov,« pravijo v Fundaciji Svečka.

Več kot 500 prostovoljcev

V projektu sodelujejo številne lokalne organizacije in občine ter preko 500 prostovoljcev, ki so v dneh okrog 1. novembra s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah. Tam obiskovalci v zameno za svoj prispevek prejmejo ekološko izdelano zastavico, ki jo pustijo na grobu svojih najdražjih. Projekt je v slovenskem prostoru že dobro prepoznan in uveljavljen. V preteklih letih je projekt prejel tudi priznanje za posebne dosežke Mladinskega sveta Slovenije, ter nagrado za naj prostovoljca, ki ga podeljuje Državni svet Republike Slovenije.

Dobrodelno društvo Fundacija svečka vsa zbrana sredstva v celoti prenese prejemnikom, ki so vnaprej določeni in delujejo v lokalnem okolju, kjer so bila sredstva zbrana (bolnišnice, varstveno delovni centri, reševalne postaje, gasilska društva, domovi starejših občanov, posamezniki in drugi).

Savus

Foto: Fundacija Svečka


 

Prejšnji članekKarateistom osem medalj
Naslednji članekVsak dan več punc v jami