Razvrstitev arterijske hipertenzije glede na višino krvnega tlaka

  sistolični krvni
tlak (mmHg)
diastolični krvni
tlak (mmHg)
optimalni krvni tlak pod 120 pod 80
normalni krvni tlak 120-129 80-84
visoko normalen krvni tlak 130 -139 85 -89
arterijska hipertenzija ≥140 ≥90

 

Mejo med normalnim in povišanim krvnim tlakom so postavili na osnovi rezultatov študij, ki so proučevale povezanost med višino krvnega tlaka in srčno-žilnimi zapleti.

Krvni tlak se ves čas spreminja zaradi številnih dejavnikov. Tako lahko po obroku, kajenju, pitju kave, telesnem naporu, psihičnih obremenitvah izmerimo tudi do 50mmHg višji tlak, kot v času mirovanja. To je normalen fiziološki pojav.

Kako izmerimo krvni tlak?

Hipertenzija običajno ne povzroča težav, odkrijemo pa jo lahko z enostavnim merjenjem krvnega tlaka. Meritve krvnega tlaka doma niso nadomestilo, ampak pomemben dodaten podatek k običajnim meritvam krvnega tlaka pri zdravniku.  Na voljo imamo veliko število različnih merilnikov. V lekarni vam bomo z veseljem pomagali pri odločitvi, kateri merilnik izbrati.  Primernejši so merilniki, ki merijo krvni tlak na nadlahti, pozorni pa moramo biti na velikost manšete saj bomo s preveliko manšeto podcenili, s premajhno manšeto pa precenili krvni tlak celo za 10 do 50 mmHg. Preden si izmerimo krvni tlak, je potrebno upoštevati nekaj osnovnih navodil:

  • Pol ure pred meritvijo ne zaužijmo obroka, prave kave, ne kadimo in ne uživajmo alkohola.
  • Krvnega tlaka si ne merimo takoj po naporu ali zaužitju zdravil.
  • Pred meritvijo tri do pet minut udobno počivajmo, sede v stolu, s podprtim hrbtom in nogami na tleh.

Pri urejenem krvnem tlaku je dovolj, da si merimo krvni tlak enkrat tedensko. Pri tem opravimo dve zaporedni meritvi v intervalu ene do dveh minut.

Zakaj zdravimo visok krvni tlak?

Arterijska hipertenzija je eden glavnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, ki predstavljajo vodilni vzrok smrti v Sloveniji. Analize so pokazale, da ima kar 60 % odraslih hipertenzijo. V večini primerov vzroka arterijske hipertenzije ne poznamo in je ne moremo ozdraviti, lahko pa z ustreznim zdravljenjem znižamo krvni tlak na normalne vrednosti in s tem odložimo ali celo preprečimo nastanek zapletov zaradi trajno zvišanega krvnega tlaka. Dolgotrajno zvišan krvni tlak lahko povzroči okvare ožilja, srčno odpoved, srčnomišično in možgansko kap, ledvično odpoved in druge zaplete. Kadar so žile izpostavljene povišanem krvnem tlaku dlje časa, se zadebelijo in otrdijo. Takšna žila rada poči ali pa v njej nastane krvni strdek. Če se to zgodi v srčnih žilah, govorimo o infarktu, kadar pa žila poči ali strdek zamaši žilo v možganih, govorimo o možganski kapi. Ugotovili so, da z znižanjem krvnega tlaka za 10 mmHg, za eno tretjino zmanjšamo tveganje za bolezni srca in ožilja.

Kako zdravimo visok krvni tlak?

Osnova za zniževanje krvnega tlaka in preprečevanje hipertenzije je zdrav življenjski slog. V ta sklop sodijo številni nefarmakološki ukrepi:

  • Zmanjšajmo čezmerno telesno težo! Če uspemo zmanjšati težo za 10 kg, se krvni tlak zniža za kar 10 mmHg.
  • Omejimo uživanje soli, zato se izogibajmo konzervirani hrani in  suhomesnatim izdelkom.
  • Uživajmo uravnoteženo, zdravo prehrano z dosti zelenjave in manj maščobami!
  • Poskrbimo za redno gibanje!
  • Omejimo uživanje alkohola!
  • Opustimo kajenje!

Z doslednim izvajanjem navedenih ukrepov se bo krvni tlak znižal, marsikdaj celo povrnil na normalne vrednosti in ne bo potrebno uvesti zdravljenja z zdravili. Ko nam kljub zdravemu načinu življenja, ne uspe dovolj znižati krvnega tlaka, je potrebno vključiti zdravljenje z zdravili.

Ta zdravila se med seboj razlikujejo predvsem po načinu delovanja. Zdravnik bo ocenil, katero zdravilo bo za vas najprimernejše. Pri tem bo upošteval morebitne pridružene bolezni kot so sladkorna bolezen, povišan holesterol, astma, ledvična bolezni in ostale dejavnike tveganja. Vsa zdravila imajo omejeno moč, zato samo s povečevanjem odmerka pogosto ne dosežemo ciljnih vrednosti krvnega tlaka. Takrat se zdravnik odloči za kombinacijo več zdravil. Tako boste morda potrebovali dve, tri ali celo več različnih zdravil. Takšno zdravljenje si pogosto poenostavimo z uporabo tako imenovanih fiksnih kombinacij, kjer je v eni tabletki združenih več zdravilnih učinkovin.

Da bo krvni tlak urejen ves dan, je treba zdravila jemati redno po predpisanih navodilih. Nekatera zdravila lahko jemljemo le enkrat na dan, druga pa dvakrat ali trikrat. Če bomo zdravljenje opustili, se bo krvni tlak ponovno zvišal. S pravočasnim obiskom pri zdravniku poskrbimo, da nam zdravil ne bo zmanjkalo. Določene vrste zdravil in kombinacije različnih zdravil lahko povzročijo nevarne zaplete, zato je pomembno, da poznamo vrsto in odmerke vseh zdravil, ki jih trenutno jemljemo. V pomoč so nam osebne kartice zdravil, ki vam jih lahko izdelamo v naših lekarnah. Lekarna ni samo prostor, kjer dobite zdravila na recept ali brez njega. Veseli smo, da vam lahko ob tem svetujemo o njihovi pravilni uporabi in na ta način prispevamo k učinkovitem in varnem zdravljenju.

Kristina Dolanc, mag.farm.

Zasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali

Prejšnji članekHrastniški častniki v Sežani
Naslednji članekIzlačani odlično v Trebnjem