Očetje in masaža

zasavc-net-mali-migec_0002_DSC_0696Med nosečnostjo sta mati in otrok ves čas povezana in to stanje lahko mati nadaljuje z masažo dojenčka, očetje pa z njo nadoknadijo stik in ga na novo vzpostavijo.  Raziskave kažejo, da se dojenčki, ki jih masirajo očetje, bolje učijo, imajo višji IQ, so bolj razumevajoči in imajo boljšo samopodobo. Očetje so zares odlični maserji.

zasavc-net-mali-migec_0001_DSC_0640Zdravilni dotik

Koža je prvi organ, ki se razvije v maternici, in zadnji, ki nas zapusti, in je sestavljena iz istega embrionalnega tkiva kot možgani. Koža je željna senzualnih občutij, tako kot možgani. Učinki kožnega dotika oz. njegovega pomanjkanja so danes torej očitni, raziskave na področju moči dotika pa zelo zgovorne. Najbolj intenziven kožni dotik je masaža in z njo lahko dosegamo neverjetne učinke in občutja.

Nekaj dokazanih učinkov masaže:

  • z masažo starši pomagamo dojenčku, da se sprosti in da se sem nauči sprostiti,
  • daljši in bolj globok dojenčkov spanec, ki je temelj, za zdrav razvoj in rast,
  • izboljšanje prebave in omilitev trebušnih krčev ali kolik,
  • krepitev dojenčkovega imunskega sistema,
  • dvig praga bolečine (uporaba masažnih prijemov pred raznimi zdravniškimi posegi, cepljenji … omogoča, da je dojenček bolj sproščen in manj časa joka, kot tisti, ki pred posegom niso bili masirani),
  • višja samozavest dojenčka in staršev, izjemni so tudi rezultati na področju masaže nedonošenčkov, otrok, ki potrebujejo posebno nego, in prav tako mamic, ki trpijo za poporodno depresijo.

Nina V. Pečnik, Mali migec

Prejšnji članekV Kisovcu so ga znova žgal
Naslednji članekBrez elektrike