Pogosto lahko z jemanjem zdravil naše psihofizične sposobnosti izboljšamo, kar omogoča vključevanje v promet. Bolniki z urejeno sladkorno boleznijo z jemanjem zdravil za uravnavanje krvnega sladkorja preprečujejo pojav hiperglikemije ali hipoglikemije. To sta stanji v katerih se koncentracija krvnega sladkorja zviša oziroma zniža. Pri obeh lahko prihaja do motenj miselnih procesov in zavesti, utrujenosti, kar zmanjša sposobnost za upravljanje z vozili.

Nekatera zdravila na sposobnost vožnje ne vplivajo, saj ne spreminjajo naših psihofizičnih sposobnosti.

Psihoaktivna zdravila pa so tista zdravila, ki lahko pomembno vplivajo na varno udeležbo v prometu. Pod njihovim vplivom so lahko naše sposobnosti za upravljanje vozil močno zmanjšane in predstavljajo tveganje za nas in ostale udeležence v prometu. Najpogostejši neželeni učinki, ki vplivajo na sposobnost vožnje so zaspanost, zmanjšana pozornost, upočasnjeni refleksi, vrtoglavica, motnje vida in sluha, slabost. Takšni neželeni učinki se lahko izrazijo različno glede na spol, telesne značilnosti, starost, zdravstveno stanje …

Podatke o tem ali je zdravilo psihoaktivno, najdemo na zunanji ovojnini zdravila ali v navodilih za uporabo. S podatkom nas seznani tudi zdravnik pri predpisu zdravila in farmacevt v lekarni, ki nam zdravilo izda.

Na sposobnost upravljanja vozil in strojev vplivajo naslednje skupine zdravil:

Ob sočasni uporabi več psihoaktivnih zdravil, so lahko učinki, ki vplivajo na vožnjo, še večji ali pa se, v kolikor jih pri uporabi samo enega takšnega zdravila ni bilo, pojavijo. Učinki se lahko ojačajo tudi pri kombinaciji psihoaktivnega zdravila z zdravili, ki sama ne vplivajo na vožnjo. Slednja lahko prav tako vplivajo na vožnjo, če jih napačno jemljemo (nepravilni odmerki, prepogosto jemanje ali opustitev odmerka…) ali kombiniramo z alkoholom.

Kot udeleženci cestnega prometa prevzemimo odgovornost za lastno varnost in za varnost drugih udeležencev. V primeru dvoma, je vsekakor na mestu, posvet z zdravnikom ali farmacevtom.

Eva Prašnikar, študentka 5. letnika EMŠ Farmacija na praktičnem usposabljanju v Zasavskih lekarnah Trbovlje

Mentorica: Tanja Brvar Šuštar, mag. farm., spec.

Zasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali