Ali lahko jemanje zdravil povzroči preobčutljivost kože na soncu?

Preobčutljivost na sonce je eden najpogostejših neželenih učinkov zdravljenja, ki se izražajo na koži. Poznamo dve vrsti preobčutljivosti na sonce, ki sta posledici terapije – fotoalergija in fototoksičnost.

Fotoalergija je redkejša oblika in se razvije po več kot 24 urah po izpostavljanju soncu (lahko tudi več dni po tem). Znaki oz. simptomi (rdeči, srbeči izpuščaji z mehurčki) se lahko razširijo na predele telesa, ki niso bili neposredno izpostavljeni soncu.

Fototoksična reakcija se pojavi zelo hitro po izpostavitvi soncu. Kaže se kot močne opekline, lahko je prisotna srbečica, pekoč in zbadajoč občutek na koži, lahko se pojavijo mehurji. Znaki se pojavijo le na predelu kože, ki je bila izpostavljena soncu.

Preobčutljivost na sonce povzroča več sto različnih učinkovin, ki se lahko aplicirajo na kožo ali pa jih moramo pojesti. Med te učinkovine med drugim spadajo tudi:

  • nekateri nesteroidni antirevmatiki (ketoprofen – Ketonal; naproksen – Nalgesin, Naprosyn; ibuprofen – Brufen, Diverin; celekoksib,..)
  • nekateri antibiotiki (ciproflokacin – Ciprinol; norfloksacin – Nolicin; sulfametoksazol in trimetoprim – Primotren)
  • nekateri diuretiki – indapamid (Tertensif, Rawel), furosemid (Lasix, Edemid)
  • nekateri statini – atorvastatin (Atoris, Sortis,..), pravastatin (Pravastatin), simvastatin (Sinvacor, Vasilip,.)
  • nekatera zdravila, ki znižujejo krvni sladkor: gliklazid (Diaprel, Gliclada), glikvidon (Glurenorm),..
  • različna zdravila za lokalno nanašanje – dimetiden (Fenistil, Metida), adapalen (Belakne), azelainska kislina (Skinoren), ketoprofen (Ketonal gel),….

Preobčutljivost na sonce lahko povzročijo tudi nekatere zdravilne rastline – npr. šentjanževka in pa mila, parfumi ter drugi kozmetični izdelki.

Kako se lahko zaščitimo oz. preprečimo pojav?

Pojav preobčutljivosti na koži je lahko enkratni ali pa stalen dogodek (lahko se ponavlja ob vsaki izpostavljenosti soncu).

Svetujemo uporabo primernih zaščitnih krem ter omejevanje časa, ko smo izpostavljeni soncu (predvsem med 10. in 16. uro) in nošenje zaščitnih oblačil (pokrivala, dolgi rokavi, sončna očala).

In če se pojavi preobčutljivost?

V kolikor opazimo znak preobčutljivosti, se zaščitimo pred direktno sončno svetlobo in umaknemo v hladen prostor. v kolikor je reakcija močnejša lahko vzamemo zdravilo, ki je namenjeno zdravljenju alergij (npr. Claritine S, Flonidan S, Letizen S, Dasselta,..), nekateri pa se odločijo za kalcijeve pripravke. Kožo lahko hladimo in pa eventualno namažemo s kremo oz. gelom, ki pomirja (npr. aloe vera, kamilica, ognjič, …).

Svetujemo, da ugotovite, katero zdravilo je povzročilo preobčutljivost in posvet z zdravnikom ali farmacevtom o nadaljnjem ukrepanju.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje