sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Zdravila in moški

V petek, 25. septembra, in v soboto, 26. septembra 2020, smo lekarniški farmacevti opozarjali na pravilno in varno uporabo zdravil pri moških. Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu (SFD) je skupaj z Lekarniško zbornico Slovenije (LZS) letos že šestnajsto leto zapored pripravila Dan slovenskih lekarn.

Moški so zaradi različnih bioloških, vedenjskih in družbenih vzrokov bolj podvrženi nekaterim zdravstvenim težavam kot ženske. Najpogostejše zdravstvene težave moških poleg krvožilnih bolezni in raka na splošno so: plešavost, težave s prostato (benigno povečanje prostate in rak prostate) in motnje erekcije.

Ali veste?

Androgena alopecija ali plešavost moških je najpogostejša oblika postopnega izpadanja las. Vzroki, ki pripeljejo do plešavosti, v celoti še niso znani. Velik vpliv ima genetika, prav tako pa tudi izpostavljenost UV-svetlobi, kajenje, slaba prehranjenost in onesnaženost zraka, ter kronična izpostavljenost stresu.

Vloga lekarniškega farmacevta kot svetovalca je zelo pomembna, tako pri izbiri ustreznega zdravila ali prehranskega dopolnila, kot glede pravilne in varne uporabe. Moški sicer redkeje kupijo zdravila za samozdravljenje in različna prehranska dopolnila, jih pa zato bolj redno jemljejo.

Zdravila brez recepta so tista, za katera ne potrebujemo zdravniškega recepta in se lahko izdajajo samo v lekarnah ali v lekarnah in specializiranih prodajalnah.Prehranska dopolnila so definirana kot živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Ne pripisujemo jim lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni, kot to velja za zdravila.

Pomembno je vedeti!

Moški so dvakrat bolj dovzetni za zlorabo prepovedanih substanc kot ženske. Anabolni steroidi so sintezne steroidne učinkovine, ki oponašajo delovanje moškega spolnega hormona testosterona. Športniki anabolne steroide zlorabljajo za povečanje mišične mase, zmanjšanje deleža maščobe in mišičnih poškodb po vadbi. Anabolni steroidi tako kot spolni hormoni vplivajo na izražanje genov, zato imajo lahko nepredvidljive učinke.

Posamezniki se vse bolj zavedajo, da so za svoje zdravje odgovorni sami, na voljo je tudi vse več informacij v zvezi z zdravjem. Lekarniški farmacevti, ki smo med zdravstvenimi delavci najlaže dosegljivi, lahko veliko prispevamo k ozaveščanju ljudi in jih s svojimi nasveti skušamo opolnomočiti.

Posvet z lekarniškim farmacevtom je še posebej koristen za tiste, ki jemljejo več zdravil. Te paciente je treba obravnavati celostno, kot to poteka v okviru storitve »pregled uporabe zdravil«, ki jo izvajajo nekateri za to posebej usposobljeni kolegi v Zasavskih lekarnah. Lahko pa vam izdelamo tudi osebno kartico zdravil.

/Povzeto po knjižici, ki je bila izdana ob 16. Dnevu slovenskih lekarn, O pravilni in varni uporabi zdravil, Zdravila in moški/

Simona Gričar, Lekarniška podružnica Dol pri Hrastnikuž

Isti avtor