Na trboveljskem stadionu Rudar se danes dogaja »na polno« – tam namreč poteka že osmi Humanitarni zasavski tek, s katerim zbirajo denar za tri zasavske družine. Igor Gošte in Sabina Karaman bosta v ta namen po Rudarju pretekla neverjetnih 300 krogov, podvig pa jima bo vzel ves dan.

»Do pol enajstih smo zbrali 1700 evrov,« je ponosna Lavra Izgoršek iz Društva prijateljev mladine Trbovlje. DPM je eden od organizatorjev 8. Humanitarnega zasavskega teka, ki ga že več let pripravljajo skupaj z Igorjem Goštetom in Mitjem Duhom – slednji letos ne teče, ampak s skupaj z Liljano Koban z masažo skrbi za mišice tekačev. 700 evrov se je do prej omenjene ure v skrinjici prostovoljnih prispevkov nabralo na samem teku, 1000 pa so jih direktno na transakcijski račun DPM Trbovlje v dneh pred tekom nakazala podjetja in posamezniki.

Za dobrodelno osvežitev so dva dni pred dogodkom skrbeli tudi v sladolednem butiku Kepca Kisovec in ves zbran denar donirali za tri zasavske družine, eno iz Hrastnika, eno iz Trbovelj in eno iz Zagorja, ki potrebujejo pomoč. Organizatorji so v sodelovanju z zasavskimi izpostavami Rdečega križa poskrbeli, da bodo šla sredstva v prave roke – v Hrastnik deklici, ki potrebuje pomoč pri prehrani, a si družina ne more privoščiti dragih pripomočkov, v Trbovlje dvojčkoma, ki sta bila rojena prezgodaj in od katerih ima eden cerebralno paralizo, v Zagorje pa družini z dvema otrokoma s posebnimi potrebami, ki je januarja izgubila očeta, v februarju pa jim je padlo drevo poškodovalo streho nad glavo.

Dobrodelni tek je tudi kulturno obarvan – s plesno točko so se predstavili uporabniki Varstveno delovnega centra Zagorje, zbranim pa je zapela tudi Anja Pustak Lajovic. Popoldan sledi še nastop skupine The Eccentrics, ki ima v svoji sredi dva člana s cerebralno paralizo.

Gošte in Karaman bosta tekla pozno v noč, saj nameravata narediti 120 kilometrov, oziroma 300 krogov okrog stadiona. S tem ne bosta zbirala le denarnih sredstev za omenjene družine, temveč bosta Društvu za avtizem Dan pritekla tudi 20 stekleničk prehranskega dopolnila RENS.

Tisti, ki se teka ne bodo udeležili, lahko svoj prispevek nakažejo na bančni račun DPM Trbovlje (SI56 6100 0001 9204 698; sklic SI00 01-2019; namen: humanitarni tek 2019).

Besedilo in foto: MD