petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Zbor krajanov Dola

Obiskovalce v dvorani so najprej presenetili novi, beli, udobni, stoli, ki nakazujejo, da se bo obnova tega kulturnega objekta v naslednjih letih res začela. Zbrane je pozdravila Nataša Kreže, predsednica KS Dol, in podala poročilo zaključenih investicij. Te obsegajo prenovljeno javno razsvetljavo in dokončano izgradnjo dveh krakov Črdenc in naselje pod Kovkom, zaključeno prvo fazo posodobljene ceste Dol – Krištandol –Marno, začetek del rekonstrukcije in novogradnje podružnične šole, izdelana je idejna zasnova za prenovo trga, nakup novih stolov v kinodvorani, urejanje in čiščenje vodotokov ter manjša investicijska dela, kot so popravila cest, stopnišč, jaškov, žaganje vej, prestavitev ekološkega otoka …

Predstavila je tudi investicije za prihodnje leto. Nadaljevala in zaključila naj bi se dela na cesti Dol – Krištandol – Marno. Zaključena bo tudi obnova in novogradnja podružnične šole. V drugi polovici leta je predviden začetek prenove trga, ureditev in asfaltiranje ceste proti Martinu Hribarniku v Krištandolu ter ureditev sprehajalne poti, ki bi povezala obstoječo pot čez stari Hrastnik z Dolom. Pristojni pripravljajo tudi projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo regionalne ceste in opravljajo cenitve objektov, ki so v projektu predvidene za rušenje. Načrtovana je tudi ureditev vodooskrbe na Kalu iz zajetja Zgornji Jerebičnik. Tako da vode krajanom Kala ne bo potrebno voziti s cisternami, še vedno pa bo to vaški vodovod in ne del javnega vodovoda.

V razpravi so prisotni nakazali težave z ekološkim otokom, ki so ga sicer premestili, a iščejo še ugodnejši prostor. Tudi kurilna sezona predstavlja problem, saj je onesnaževanje zraka veliko. Mnogi se ne zmenijo za slab zrak in kurijo, kar jim pride pod roke. Veliko boljše je, če so drva suha. Razdelili so zloženko, ki svetuje o ravnanju z drvmi. Spomnili pa so tudi na zamenjavo peči in razpise, skozi katere država nudi pri tem finančno podporo.

Pogovor je tekel tudi o cesti proti Marnem. Opozorili so, da bi morali tablo z omejitvami hitrosti prestaviti višje, saj so se tu zgodili že štirje smrtni primeri. V razpravo o rekonstrukciji ceste na Dolu sta se pred tem vključila tudi poslanca Vojka Šergan in Ivan Hršak. Zavrnili so tudi neopravičene kritike na račun ene volilne enote, ki sta jo podprli KS Steklarna in KS Dol, saj se ne bo v bistvu nič spremenilo. Le stranke bodo morale ravnati bolj odgovorno, da bodo kadrovale uravnoteženo.

Na koncu je predsednica povabila na bližajoča se praznovanja, ki so se jih krajani v preteklem obdobju z veseljem udeleževali – miklavževanje, novoletno druženje ob kresu pri spomeniku, pustni ples, koncert ob dnevu žena in podobno. Letos bo miklavževanje 5. decembra ob 17. uri na ploščadi pri cerkvi sv. Jakoba, praznično decembrsko druženje krajanov pa 14., 15., 16. decembra in 21., 22., 23. decembra na ploščadi pri cerkvi sv. Jakoba.

Fanči Moljk

Isti avtor