V toplejših mesecih domačim ljubljenčkom posvečamo več časa s sprehodi v naravo. Zavedati se moramo, da so v poletnem času na vrhuncu svoje aktivnosti tudi klopi, bolhe in drugi zajedavci, zato je prav, da svoje ljubljenčke primerno zaščitimo. Zaskrbljujoče je dejstvo, da nekatere zajedavce psi in mačke lahko prenesejo tudi na lastnika.

Kako prepoznamo okužbo?

Zunanje zajedavce, kot so bolhe in klopi, je lažje odkriti, saj pri živali povzročajo praskanje, drgnjenje, medtem ko so lahko notranji zajedavci povsem neopaženi in jih zlahka prezremo.

50 % kožnih težav vaših kosmatincev, ki jih obravnavajo veterinarji, povzročajo bolhe. Bolho težko odkrijemo, čeprav so vidne s prostim očesom. Najlažje jih prepoznamo po njihovih iztrebkih, drobnih, črnih pikah, ki jih najdemo z razčesavanjem dlak.

Namig: Položite mokro gazo na bolšje iztrebke. Če se pike obarvajo rdeče, so prisotne bolhe.

Bolhe lahko prenašajo nekatere bakterijske in virusne bolezni, pri ljudeh npr. kugo in bolezen mačje praske, pri psih in mačkah najpogosteje prenašajo trakuljo.

Klopi postanejo aktivni pri temperaturah nad 5°C. Prisesajo se lahko na različne dele telesa, najpogosteje jih najdemo na slabo odlakanih mestih, kjer je koža tanjša (npr. na gobčku, uhljih, pod pazduho, med prsti, …).

Pse in mačke ogrožajo iste vrste klopov kot ljudi. Bolezni, ki jih lahko povzročijo na naših ljubljenčkih, so borelioza, anaplazmoza in babezioza. Pri ljudeh je daleč najpogostejša borelioza, sledi klopni meningoenceflis, proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem.

Živali, okužene z notranjimi zajedavci (trakuljami in glistami), večinoma ne kažejo znakov okužbe. Da so vašega ljubljenčka po vsej verjetnosti napadli notranji zajedavci, pa lahko nakazujejo driska, kri v blatu, izguba telesne teže, pusta dlaka, črvi v blatu, zaspano vedenje, kašelj in bruhanje.

Številni pasji in mačji črevesni zajedavci so lahko nevarni za ljudi. Ličinke potujejo v različne organe in povzročajo hude poškodbe jeter, pljuč in celo vidnega živca, kar je lahko vzrok za trajno slepoto.

Če nameravate vzeti vašega kosmatinca s seboj na morje, ga morate primerno zaščititi pred nevarno srčno glisto, ki je prisotna predvsem na Jadranu (zdravilo vam predpiše veterinar)

Kako ukrepati? 

Kot vedno je najboljša preventiva. Pomembno je, da za svojega psa in mačko s pomočjo veterinarja ali tudi farmacevta izberemo primerno zaščito in jo dosledno nanašamo.

Za vaše živali vam v lekarni nudimo zdravilo brez recepta v obliki kožnega nanosa (ampul) ali ovratnice za zatiranje klopov, bolh in uši na mačkah in psih. Zatiranje bolhavosti naj traja najmanj 3 mesece. Bolhe so lahko problem celo leto. Kot pomemben ukrep za preprečevanje širjenja zajedavcev je tako priporočljivo redno razkuževanje domovanja domačih ljubljenčkov, kjer so številne razvojne oblike bolh, ki predstavljajo težave (npr. buba lahko ostane v stanovanju tudi 6 mesecev).

Pred notranjimi zajedavci lahko zaščitite svoje ljubljenčke s pastami ali tabletami. Splošno priporočilo je, da notranje zajedavce odpravljamo vsaj štirikrat letno (pogostost odpravljanja prilagodimo posamezni živali).

Po vsakem sprehodu preglejte psa in previdno odstranite morebitne klope. Pomagate si lahko s posebno pinceto za varno odstranjevanje klopov. V toplejših mesecih zaščitite psa ali mačka proti klopom redno na 4 tedne (pri ovratnici učinek traja od 6 do 8 mesecev, kar zadostuje za celotno sezono).

Pomembno! Klopov ne mažemo z oljem, saj izbruhajo vsebino in lahko hitreje prenesejo okužbo.

Preprečevanje okužbe z zunanjimi in notranjimi zajedavci je ključnega pomena za zdravje in dobro počutje vašega štirinožnega prijatelja.

Marko Jurič, mag. farm.

Lekarna Pušnik