V julijsko zasedbo Zasavskih pet smo povabili Hrastničanke in Hrastničane. Julij je hrastniški mesec, zato smo se odločili za občinsko zasedbo Zasavskih pet.

Naši novi peterici smo drugi teden zastavili nekaj osebnih vprašanj:

Naštejte in na kratko obrazložite tri stvari, brez katerih si ne predstavljate svojega življenja.

Koga od sodobnikov ali zgodovinskih hrastniških osebnosti najbolj občudujete?

Katero knjigo imate trenutno tam, kjer jo radi vzamete v roke?

Katero glasbo poslušate takrat, ko si zaželite nekaj za svojo dušo?

Kateri kotiček Zasavja imate najraje?«


Jurij Bantan, podjetnik in predsednik Rudarske godbe Hrastnik

Moje življenje si  ne predstavljam brez najbližjih.  Družina mi daje energijo, me motivira, osmišlja čas, ki mi je namenjen. Prav tako mi veliko pomenijo tudi ljudje, ki jih vsakodnevno srečujem. Sosedje, prijatelji, sodelavci. Težko si predstavljam moje življenje tudi brez kosa zemlje, ki obdaja domačo hišo. Daje mi svobodo, delo, povzroča tudi skrbi pa vendar sem tu pognal korenine, izoblikovala in obtesala je moj značaj.

Skozi zgodovino  mi je najbolj ostal v spominu filolog in prevajalec Anton Sovre.

Trenutno prebiram tematiko, ki mi ne da miru že celo življenje. Zakaj smo Slovenci tako razdeljeni. To je knjiga Slovenski razkol, avtor Jože Možina.

Odvisno od razpoloženja, drugače pa domača glasba.

Hribi, ki nas obdajajo: Gore, Kal …


Polona Dolanc, učiteljica, nova ravnateljica OŠ NHR Hrastnik

Situacija, v kateri smo se trenutno znašli, nas je privedla do spoznanja, da v življenju potrebujemo razmeroma malo stvari in da so skoraj vse nadomestljive. Najpomembnejši v življenju so ljudje in odnosi. Če pa že moram izbrati tri stvari, so to prav gotovo računalnik, ker je to trenutno zelo težko nadomestljiva stvar, pralni stroj, ker si ne predstavljam ročnega pranja perila za štiričlansko družino, ter avto.

Po naravi sem bolj športnica, zato še posebno občudujem mlade in »malo manj mlade« športnike, ki so s svojim trudom in talentom ter uspehi pripomogli k prepoznavnosti Hrastnika, Zasavja in tudi Slovenije v svetu. Ponosna sem na Petra Kauzerja, Darka Jorgića in seveda tudi vse ostale športnike,  ki kljub svoji mladosti že dosegajo vidne rezultate.

Knjiga, ki jo vedno rada vzamem v roke in je name naredila vtis, je Življenje je tvoje avtorice Louise Hay.

Glasbeniki, ki mi s svojo glasbo pobožajo dušo in mi ustvarijo prijetne trenutke ob likanju perila, so Ed Sheeran, Adele in Gibonni.

Kadar potrebujem mir in si zaželim sprehoda, me pot vedno zanese proti Vištovem vrhu, ki je zame eden lepših kotičkov Hrastnika.


Marko Funkl, župan občine Hrastnik

Če je govora o materialnih stvareh so to zagotovo telefon, knjige ali revije ter avto. Če govorimo o bolj kompleksnih sistemih pa si nihče ne zna predstavljati življenja brez elektrike, vodovoda in kanalizacije.

Če bi imel možnost, bi si želel na čaj z Antonom Sovretom, Jankom Orožnom in Lidijo Šentjurc. Od aktivnih Hrastničanov in Hrastničank pa se učim predvsem od starejših, ki imajo v sebi ogromno modrosti. Ni naključje, da sem si v prvem mandatu županovanja ob bok postavil dve izkušeni osebi.

Vedno berem vsaj tri knjige naenkrat, odvisno od razpoloženja. Trenutno so »v branju« roman Besi (Dostojevski), biografija Karl Marx, revolucionar in njegov čas (Jonathan Sperber) ter topografija Upravna enota Hrastnik (Blaž Resman in Helena Seražin).

Nazadnje sem v predvajalniku poslušal albuma Toronza Canona ter Selwyna Birchwooda.

Najraje imam sprehode po Kalu in njegovi okolici.


Elizabeta Skočir, upokojena višja medicinska sestra

V prvi vrsti je to glasba, ki me sprošča, rada poslušam tudi besedila, ki nekaj povedo. Druga je ljubezen do živali in narave, pri živalih predvsem mačk in tretja je prehrana, zlasti preproste jedi.

Veliko je zanimivih oseb, omenila bi denimo, da so to vrhunski športniki, med njimi zlasti Peter Kauzer, pa tudi Darko Jorgič, sestri Haberl itd., ker rezultate dosegajo  z velikim odpovedovanjem in vztrajnostjo.

Zdaj je to knjiga z naslovom Moja zgodba, avtobiografija Evgena Carja, dramskega in gledališkega igralca, sovaščana iz Dobrovnika v Prekmurju.

Že od moje mladosti je to zagotovo glasba pokojnega  pevca Arsena Dedića in pevke Gabi Novak, od slovenske pa glasba, kjer je besedila napisala Elza Budau in uglasbil Mojmir Sepe, npr. Poletna noč.

Še najraje imam park okrog Osnovne šole narodnega heroja Rajka v Hrastniku.


Franci Šuštar, hornist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija

Kot glasbenik bi tu na prvo mesto seveda dal glasbo, saj je življenje v dobri harmoniji zelo pomembno. Zadeva, brez katere ne gre, je tudi zdravje. In pa zelo pomembna je tudi ljubezen. Če bi ljudje premogli več ljubezni, bi rešili veliko več problemov, in svet bi bil lepši.

Od hrastniških osebnosti mi najprej na misel pride Jože Brun, s katerim smo si tudi v sorodstvu. Jože Brun je nekdanji dirigent rudarske godbe Hrastnik, ki je leta 1944 godbo popeljal v partizane.

Nedavno sem bil zelo fasciniran, ko sem prebral knjigo Poslušajmo filme avtorja Mitje Reichenberga. Knjiga dobro obrazloži pomembnost glasbe v filmih.

Kot klasični glasbenik poslušam veliko zvrsti glasbe, najbolj pa se najdem v delih Richarda Straussa, skladatelja, ki je bil mojster simfonične pesnitve, rogisti pa imamo še posebej radi njegova dela, saj rog vedno igra pomembno vlogo v njih.

V Zasavju imamo zelo lepe hribe in v naravi vedno najdem najlepše kotičke. Zelo rad grem na vrh Kopitnika, od koder je prečudovit razgled.


 

Prejšnji članekSlikarji spet v Zagorju
Naslednji članekV Domu starejših v Hrastniku okužba