V septembrsko zasedbo Zasavskih pet smo povabili zanimive Zasavke in Zasavce, ki bodo odstrli nekaj svojih razmišljanj o različnih temah.

Naši novi peterici smo za tretji teden zastavili tole vprašanje:

»V Zagorju so osnovnošolcem razdelili zaščitne pralne maske s podobo Primoža Rogliča. Kako komentirate to akcijo Občine Zagorje? Katere podobe znanih Zasavcev bi lahko v posameznih občinah uporabili za podobne promocijske akcije? Kako, menite, da bi lahko še promovirali posamezne občine in s kakšnimi izdelki?«

Uroš Burgar, ravnatelj OŠ Ivana Kavčiča Izlake

Razdelitev zaščitnih mask zagorskim osnovnošolcem je bila dobra zamisel. Primož Roglič, kot vrhunski športnik, je otrokom odličen vzgled. Učenci so bili mask zelo veseli.

Katere podobe znanih Zasavcev bi lahko v posameznih občinah uporabili za podobne promocijske akcije? Odvisno, katero področje bi promovirali. Na področju kulture sigurno Ladka Korošca, verjetno še koga.

Kako, menite, da bi lahko še promovirali posamezne občine in s kakšnimi izdelki?

Na to vprašanje je težko odgovoriti. Menim, da je vsaka občina zase odlična na določenem področju. Že sama lokacija je posebna. Gledano geografsko gre za tri doline, objete s prečudovitimi hribi, ki vabijo na sprehode ter druge športne aktivnosti.


Tilen Gavranovič, študent Akademije za glasbo v Grazu in vodja skupine Funk fu

Menim, da je to lepa gesta občine, saj bo mogoče spodbudila osnovnošolce k temu, da se držijo pravil glede nošenja mask. V Hrastniku bi lahko promocijsko uporabili nekaj, kar bi vključilo Petra Kauzerja, doslej se mi zdi, da se to še ni zgodilo. Občine bi lahko promovirali predvsem z izdelki, ki so kakorkoli povezani z rudnikom, kajti tudi mlajše generacije so še povezane s knapovsko tradicijo.

 


Maja Krajnik, podžupanja Občine Trbovlje

Primož Roglič je velik vzornik mnogih. In če je ta vzornik njihov sokrajan, ima to vsekakor še večjo težo. Opazno je, da mesto Zagorje ob Savi »diha« s Primožem in njegovimi uspehi in prav je tako. Zaščitne obrazne maske so v tem času pravzaprav naša »obvezna oprema«, zato je ideja, da zagorska občina podari vsem zagorskim osnovnošolcem pralne obrazne maske s podobo njihovega junaka, pohvalna.

Promocijski material posamezne občine ima učinek, če odraža znamenitosti, dediščino in dosežke posamezne občine. Ob aktualnih in odmevnih  dogodkih oz. dosežkih na različnih področjih delovanja, je lahko to tudi kot promocijska akcija z upodobitvijo znane osebnosti (ali znanih osebnosti), ki zaznamujejo posamezno občino.


Božo Majcen, podžupan Občine Hrastnik

V Zagorju razdeljene maske s podobo Primoža Rogliča se mi zdijo dobra in domiselna promocija tako za Primoža, kot občino Zagorje. Ker so razdeljene maske hkrati tudi pralne je dosti manj možnosti, da bi te iste maske po krajšem času opazili zavržene. Občini Zagorje lahko čestitam za takšno gesto.

Za promocijske akcije bi na primer v Hrastniku lahko uporabili podobo Petra Kauzerja, lahko pa bi vsaka občina na pralno masko natisnila občinski grb.

Vsaka zasavska občina bi se lahko promovirala z izdelki, ki izkazujejo ali poudarjajo nekaj, na kar je posamezna občina lahko ponosna ali po čemer je prepoznavna, kot na primer miniatura rudarskega stolpa, rudarja, želodka ali hrastovega drevesa, kajaka ali kanuja, spominek iz stekla, lično odišavljen obesek s podobo občinskega grba, namizne zastavice posameznih občin, USB ključek z naloženim promocijskim materialom, itd.


Mag. Špela Pavli Perko, direktorica Delavskega doma Trbovlje

Vsako mesto ima osebo, več oseb, katere so lahko mestu v ponos. Vsaka pozitivna akcija, ki spodbudi promocijo in dosežke oseb, je dobrodošla. Pomembno je, da je vsebina akcije povezovalna in smiselno prezentirana glede na osebe, katere želimo izpostaviti.

V Trbovljah je teh oseb precej in tudi vedno najdemo priložnost, da se z njihovimi dosežki, z njihovim obstojem, pohvalimo. Prav je tako, saj je ponos in promocija lahko obojestranska. Ravno zato je prav, da smo ponosni na sokrajane, ki ime mesta ponesejo v svet. In ravno tako jim moramo vračati, da njihovo ime spoštujemo in ga v mestu ohranjamo ter obeležujemo na kakršenkoli način.