četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Zasavskih 5 – o koronavirusu v Hrastniku

V julijsko zasedbo Zasavskih pet smo povabili Hrastničanke in Hrastničane. Julij je hrastniški mesec, zato smo se odločili za občinsko zasedbo Zasavskih pet.

Naši peterici smo zadnjo soboto v juliju postavili tole vprašanje: »Hrastnik se sooča z izjemno krizo zaradi koronavirusa. Kako vi spremljate dogajanje v Hrastniku? Poznate kakšno zgodbo okuženih od blizu? Menite, da so ukrepi ustrezni? Morda kakšen nasvet, ki bi pomagal lažje prebroditi krizo?«

Jurij Bantan, podjetnik in predsednik Rudarske godbe Hrastnik

Razmere v Hrastniku spremljam z zaskrbljenostjo, saj nikomur ne želim, da zboli. Razmere so še bolj pereče, ker otežujejo delo v domu na starejše zaradi pomanjkanja osebja, ki skrbi za oskrbovance. Število okuženih v občini pa zahteva vso resnost pri upoštevanju navodil za preprečitev širjenja.

Doslej še nisem spoznal nobenega, ki je okužen, kot tudi ne, kako je prenašal bolezen.

Vsi ukrepi, ki so posredovani, so ustrezni, le vprašanje je, kako in koliko jih upoštevamo. Za zajezitev širjenja se mi zdi najbolj pomembno pogosto razkuževanje rok, saj se največkrat bolezen prenaša preko dotikov.

Srečno Hrastnik.


Polona Dolanc, učiteljica, nova ravnateljica OŠ NHR Hrastnik

V času izbruha koronavirusa v Hrastniku sem bila z družino na dopustu. Dogajanje smo in spremljamo preko televizije in facebook strani občine Hrastnik. Pohvala občini za hitre in izčrpne informacije, ker le na ta način imamo ljudje še vedno občutek varnosti.

Občina je sprejela številne ukrepe. Menim, da so bili potrebni in se bodo izkazali za učinkovite. Verjamem pa, da je težko omejiti virus v domu starejših, kjer so pogoji za bivanje slabi in se soočajo s kadrovsko stisko. Ali bomo virus uspešno zajezili in premagali, pa je odvisno od ravnanja vsakega posameznika in njegovega upoštevanja priporočil.


Marko Funkl, župan občine Hrastnik

Dogajanje, povezano s koronavirusom, v tem trenutku ni vsakdanje in spopadanje s situacijo vsak dan prinese kakšno neprijetno presenečenje. V zadnjih dneh je sicer veliko tudi pozitivnih zgodb povezanih s tem in posameznikov z velikimi srci, ki so resnični junaki našega časa. Si pa vsi po vrsti želimo, da se situacija čimprej normalizira in se vrnemo v normalen ritem. Ob tem naj povem, da sem ponosen na Hrastničane in Hrastničanke, ki se držijo priporočil in so resnično v veliko pomoč na vseh nivojih.

Nekaj okuženih poznam in vem, da nikomur ni lahko, ker okužbo še vedno spremlja določena mera stigmatizacije, kar iz človeškega vidika ni sprejemljivo.

Občina Hrastnik je sprejela podobne ukrepe kot v času epidemije, ko je bilo v Hrastniku malo primerov okužb. Menim, da so nekateri ukrepi neprijazni do skupnosti, a vendar, če s tem poskrbimo, da se ne okužijo starejši ali kakšna delavka, delavec v Domu starejših Hrastnik, Zdravstvenem domu, vrtcu ali bolnišnici, je namen dosežen.

Moj nasvet je, da se ljudje vzdržijo večjih druženj, se držijo priporočil ter prosti čas preživijo na sprehodih v naravi.


Elizabeta Skočir, upokojena višja medicinska sestra

V glavnem me zaradi bližine virusa v domačem okolju to dogajanje zanima, podatke o okužbah sem spremljala preko medijev, zlasti preko TV, sicer pa ne poznam nikogar, ki bi bil neposredno okužen.  Žal se je virus precej na hitro prinesel v Hrastnik in je s splošnimi ukrepi težko zaustaviti takšno bolezen.  To še posebej velja za dom starejših občanov, kjer je verjetno možnost prenosa okužb še večja, kar se je pokazalo tudi v drugih krajih po Sloveniji.

Verjamem, da je zdravstveni kader strokovno usposobljen, vendar ga je očitno premalo, na kar so v preteklosti že bila usmerjena opozorila. Vsekakor se na negovalno osebje prelaga prevelika obremenitev, saj je razmerje med številom negovalcev in oskrbovancev nesorazmerno. Menim, da je to spregledala tudi Zbornica zdravstvene nege. Prav v tem za v bodoče vidim rešitev problema, v Hrastniku prav gotovo tudi z izgradnjo ustreznejšega objekta in z zadostnim številom kadra.  Potrebno se je zavedati, da je že negovanje enega človeka na domu zahtevno delo, kaj šele, ko jih je potrebno negovati veliko število. To delo večinoma ni cenjeno, slabo je plačano in zato tudi ni dovolj kadra, kar pa ga je, je velikokrat izgorel.

Lep pozdrav in ostanite zdravi.


Franci Šuštar, hornist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija

Širitev novega koronavirusa spremljam predvsem preko novic, saj me trenutno ni v Zasavju. Na srečo do sedaj nisem slišal, da bi se okužil kateri izmed mojih bližnjih.

V domovih za ostarele bi lahko izkoristili izkušnje iz prejšnjih izbruhov, primerno ukrepali, in tako preprečili takšno širjenje okužb. Sicer pa upam, da bo domu za ostarele uspelo dobiti dovolj kadra. Po mojem mnenju pri nas premalo damo na razkuževanje površin.

Pomembno je tudi odgovorno ravnanje vsakega posameznika. Tako bi po mojem mnenju najhitreje prebredli to krizo in spet zaživeli normalno življenje.


 

Isti avtor