V junijsko zasedbo Zasavskih pet smo povabili Trboveljčanke in Trboveljčane. Junij je trboveljski mesec, zato smo se odločili za občinsko zasedbo Zasavskih pet. Julija prihajajo Hrastničani, avgusta Zagorjani. Seveda, tudi Hrastničanke in Zagorjanke. 😊

Od junijske zasedbe Zasavskih 5 se poslavljamo z naslednjimi vprašanji: »Kaj se vam je v juniju 2020 zgodilo takega, da si boste še dolgo zapomnili? Lepega ali malo manj lepega? Kako nameravate preživeti poletje? Boste izkoristili počitniški dvestoevrski vaučer?«

Nika Barič, košarkarica, kapetanka slovenske košarkarske reprezentance

Odgovora še nismo prejeli.

 

 

 


Jasna Gabrič, županja občine Trbovlje

Prvič v življenju sem se potapljala. Super izkušnja in super družba. Poletje bom preživela malce v pisarni, malce na severnem Primorskem in malce na morju. Glede izkoriščenja vavčerja pa težko kaj rečem, če ga bomo izkoristili.

 

 


Rok Hvala, študent televizijske režije in glasbenik

Junij si bom zapomnil predvsem po ponovnem začetku glasbene in filmske scene, ki mi omogoča preživetje. Zelo lepo se je bilo spet vrniti na odre in v studio ter ljudem dajati tisto, v čemer najbolj uživam.

Želim si, da bi poletje preživel čimbolj delovno, v planu pa imam tudi dokončati magistrsko nalogo. Seveda bom izkoristil tudi dvestoevrski vaučer. Verjetno se bom odpravil v Bovec ali Goriška brda.


Jože Kotar, klarinetist, profesor na Akademiji za glasbo Ljubljana, dirigent Delavske godbe Trbovlje

Začnimo pri lepih stvareh. Ob občinskem prazniku sem prejel naziv častni občan Trbovelj, na kar sem zelo ponosen. Počaščen sem, da sem prejel tako pomembno priznanje v mojem mestu, ponosen sem, da sem v družbi eminentnih Trboveljčanov.  Zelo me veseli, da se je kulturno udejstvovanje prepoznalo kot pomemben vidik utripa v Trbovljah. Najlepše se zahvaljujem Občini Trbovlje ter predlagatelju, Delavski godbi Trbovlje.

Verjetno je korona virus vsakemu prinesel kakšno nevšečnost. Kljub temu, da se razmere (upam) počasi umirjajo, mi je pandemija povzročila težave tudi v juniju. Pa v marcu, aprilu, maju … Pred dnevi bi moral koncertirati na glasbenem festivalu na Malti. Kot pri številnih drugih dogodkih, so se tudi tamkajšnji organizatorji odločili, da ves festival odpovejo. Prosili so nas, če lahko posnamemo vsaj del programa, ki ga bodo »online« predvajali na njihovi spletni strani. Po vseh težavah nam je v preteklem tednu le uspelo najti dvorano s primerno video in audio tehniko, da je posnetek vendarle ustrezal merilom, za katere smo si vsi skupaj prizadevali.

Če sem bolj natančen, bi moral imeti koncert na otoku Gozo. Še dobro, da včasih kam odpotujem, pri zemljepisu se namreč nisem naučil, da državo Malto sestavljajo trije otoki. Poleg največjega Malte, še Gozo in Comino. Najbrž sem takrat manjkal pri pouku.

Od konca preteklega meseca se je nadaljevalo tudi srečanje z Abrahamom, ki ga lahko štejem k lepšim dogodkom.

Letošnje poletje bom preživel v Sloveniji. Malo zaradi virusa, malo zaradi vaučerja, malo zaradi lepot naše domovine. Ker bom, zopet zaradi pandemije, imel več prostega časa, smo poiskali kar nekaj skritih in manj skritih destinacij, ki jih nameravamo obiskati v naslednjih tednih in mesecih.

Vesel sem, da sem bili v juniju z vami.


Karel Vukovič, upokojenec, nekdanji direktor Rudarsko energetskega kombinata Edvard Kardelj

Za mene je postal junij 2020, po treh mesecih karantene, spet mesec aktivnega in sproščenega življenja.

Cel mesec sem vključen v delo za postavitev spomenika Rudar-Prometej. Glavne naloge so: zbiranje prostovoljnih finančnih sredstev, nakup zemljišča in priprava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja ter pričetek izdelave spomenika. Projekt se razvija v pravo smer.

Sredi meseca sva z Rosando odpotovala za en teden v Novigrad. To je bil pravi dopust, brez gužve, lepo vreme, končno prijazni gostinci, primerne cene; prava idila.

Tudi upokojenci smo že postali aktivni. V organizaciji društva prijateljev poti kurirjev in vezistov smo bili na prvem letošnjem izletu: Čaven, Lokve in Trnovo. Zasavsko društvo seniorjev menedžerjev in strokovnjakov pa je izvedlo letni zbor članstva.

V juniju smo proslavljali dva rojstna dneva: 20. vnuk Jan in 27. vnukinja Sara. Najlepše darilo si je Jan zaslužil sam, saj je dva dni po rojstnem dnevu zmagal na mednarodnem tekmovanju v atletiki v Mariboru, na 800 metrov. Sara pa nas je razveselila lansko jesen, ko je rodila pravnukinjo Evo.

Vsak 25. junij me spominja na zasedanje republiške skupščine, katere član sem bil, ko smo leta 1991 prejemali Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti Slovenije. Na ta dan  državnosti ponovno obujam spomine na te zgodovinske dogodke, takratno enotnost večine ljudi, ki je danes ni več.

Seveda sem imel tudi manj prijetne dogodke, tako sem bil v tem mesecu  drugič operiran v življenju. Pri zlaganju gasilskih miz na vikendu sem se poškodoval in zdravnikova diagnoza je bila – kila. V sredo, 24. junija, so me operirali v bolnišnici Trbovlje in naslednji dan že poslali domov. Zasavci smo lahko ponosni na lepo urejeno bolnišnico in dobro osebje.

Moje preživetje poletja bo v mnogočem odvisno od razvoja korona virusa. Verjetno bo potekalo v trikotniku: stanovanje, vikend pod Mrzlico in morjem. Vladno darilo, počitniški bon, bom z veseljem porabil, samo še ne vem, kako.