Pa s(m)o pretekli Zasavje

Rudarski maraton je letos v Zasavje pripeljal tekače iz vse Slovenije. Ne le to, prišli so tudi iz Zagreba in Koprivnice iz sosednje Hrvaške, dva pa sta se pripeljala z avtom na maraton celo iz Beograda v Srbiji. Veseli smo bili takšne udeležbe, toliko bolj, ker so tekače odhajali domov veseli, zadovoljni in polni lepih vtisov o Zasavju, Zasavkah in Zasavcih. Še posebej so pohvalili tiste pod zemljo, ki so jim pomagali na delih proge, ki so bili za marsikoga skrivnostni in nepredvidljivi. Adrenalin je v nedeljo, 22. aprila, šprical po Zasavju. Šele ob takšnih prireditvah in pohvalah udeležencev, ki Zasavja ne poznajo, se človek zave, kje pravzaprav živimo. Izjemen ambient Evroparka v Zagorju z ribniki in tekaškimi oz. sprehajalnimi potmi, fitnesom na prostem in drugimi zanimivostmi je marsikoga očaral že na startu. Proga čez Slačnik je sicer nabila srčni impulz, vendar je bil tek po gozdu do Slačnika v senci dreves še znosna preizkušnja. Soteska skozi Bevško je prav tako polna zanimivosti, tek po ravnini mimo cementarne in po dveh tunelih do Sava rova mimo ton železja pa je svojevrsten pogled na industrijsko dediščino.

Jama je vedno drugačna, je na cilju dejal eden od tekačev, ki je tekel na vseh treh maratonih doslej. Letos je bila precej mokra, veliko snega in padavin se je poznalo tudi v jami. Sicer pa so se tekači v njej počutili varne, tudi zaradi prijaznih jamskih reševalcev in rudarjev, ki so jih vzpodbujali ob progi in pomagali pri nevšečnih padcih ali ob »crknjenih« svetilkah.

Večina tekačev je s prihodom po Barbara vpadniku v Hrastniku končala tek. Tisti, ki so se odločili za polmaraton, pa so najprej verjetno prekleli dooooolg in strm vzpon skozi Studence, potem pa pričeli uživati v teku mimo bajerjev in po gozdičku na Kipe ter navzdol do knapovske kolonije v Žabjeku in vhoda v jamo na Ajnzerju. Čakal jih je še petkilometrski osvežujoč tek po jami do Hrastnika.

Sončna nedelja je Zasavje gostom od drugod prikazala v lepi luči. Prav dobro bi bilo, da bi ga tako videli tudi sami Zasavci. Naše Zasavje je krasno. Zapomnimo si to. In povejmo to sebi in drugim večkrat, kot smo doslej.

Marko Planinc