ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Zasavski tednik med bralci

Zadnji četrtek v septembru je izšla nova številka Zasavskega tednika. V njej bralci najdejo obilo zanimivih tem, široko ponudbo zasavskih podjetij. Ne manjkata niti križanka in sudoku. V časopisu najdete imena otrok, ki so jih mamice povile v trboveljski porodnišnici. Tokrat pa v rubriki Iz Zasavja smo doma novinarji Zasavskega tednika predstavljajo krajevno skupnost Turje. Pišemo pa tudi o izjemnih posameznikih iz različnih področij. Nekatere omenja avtor uvodnika, o drugih več najdete v časopisu.

Za pokušino torej objavljamo uvodnik.

Zasavci smo zakon

V zadnjem času Zasavci na mnogih področjih dosegajo izjemne uspehe. Še pred tremi meseci sem razmišljal, koga bomo letos predlagali za Zasavca leta. Nekako se mi ni zdelo, da Zasavci letos močno izstopajo. Zdaj pa, štala …

Ne bom začel s športniki. Naj imajo prednost tokrat dame. Malokdo ve, da je Brigita Drnovšek Olup mladostna leta preživljala v domačih Trbovljah. Izstrelila se je v svet. Letos so največji strokovnjaki s področja zdravljenja oči, če močno poenostavim, zbrano in spoštljivo poslušali njeno predavanje o izzivih okuloplastične kirurgije. Drnovškova je 15. septembra prejela izjemno mednarodno priznanje ESOPRS za delo na področju očesne plastične kirurgije za njene inovativne metode pri laserskem zdravljenju, uveljavljene tudi v svetu.

Na svojem področju je izjemna Jožica Hafner z Dola pri Hrastniku. Nekdaj sva bila sodelavca in vedno, ko sem prišel v RTV hišo ter povprašal po njej, so mi o Jožici govorili z velikim spoštovanjem. Kako tudi ne, ona je izjemna, strokovna in predana. Neverjetna. Brez nje ne bi bilo vsebinsko urejenega arhiva RTV Slovenija. Ni čudno, da so ji letos podelili nagrado Društva slovenskih režiserjev kosobrin, namenjeno sodelavcem neavtorskih poklicev za izjemen prispevek k slovenskemu filmu in televiziji.

Na festivalu slovenskega filma je dobil nagrado vesna tudi Zagorjan Dušan Kastelic, izjemno luciden avtor animiranih filmov. Prejel jo je za animirani film Celica. Izjemno spoštujem Dušanovo ustvarjanje in vedno sem se spraševal, od kod mu toliko idej, predvsem pa od kod jemlje energijo za težaško delo animatorja. Malokdo ve, da je bil prav Dušan avtor prvih naslovnic Zasavca pred skoraj 30 leti, da je npr. upodobil dimnik z notami za znak Radia Trbovlje, da je bil avtor štafete norosti itn.

Vsem trem veljajo iskrene čestitke.

Naj mi ne zamerijo moški mušketirji iz športnih tekmovališč. Tudi za njimi je izjemen september v katerem so premikali meje. Od Petra Kauzerja smo to navajeni, Primož Roglič dosega skoraj vsak mesec nove mejnike slovenskega kolesarskega športa, Darko Jorgić pa jih je pričel postavljati na novo. Na velikem tekmovanju premagati številko ena evropskega pinkponka. Uffff.

Zasavci smo zakon. In pika.

Marko Planinc

Previous article
Next article

Isti avtor