nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Zasavski poslanec: Potrebna bo odločna in strokovna akcija

Število okuženih s koronavirusom v Sloveniji še naprej narašča, po uradnih podatkih pa se znova pojavlja strah, da bodo tudi v bodoče na udaru domovi za starejše in starostniki, ki so med najbolj ogroženimi.

Na to kaže tudi stanje v Domu starejših Hrastnik, o čemer sproti poročamo. Ta zasavski dom je trenutno najbolj ogrožen, zato je zasavski poslanec Levice v Državnem zboru Primož Siter na vlado naslovil pobudo za čim bolj učinkovito preprečevanje širjenja okužb v domovih za starejše, tudi v Domu starejših Hrastnik.

S poslanskim pozivom vladi se je pridružil skupini strokovnih združenj, organizaciji Amnesty International Slovenija, Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, društvu Spominčica in drugim organizacijam, ki opozarjajo na neučinkovitost vladnega modela z vzpostavljanjem sivih in rdečih con znotraj domov. Strokovnjaki s področja socialnega varstva predlagajo drugačno, bolj učinkovito rešitev.

Poslanec med drugim poudarja, da je predvsem od političnih odločitev odvisno, kako bomo preživeli naslednji val epidemije in kako ga bodo preživeli najšibkejši v rizični skupini starostnikov. Zato vlado poziva, da pri vsaj tako pomembni temi prisluhne strokovnjakom.

»Vlada je imela dva meseca čas za preverjanje različnih opcij in zdaj je potekel. Potrebna bo odločna in strokovna akcija. V Zasavju je ta problem toliko bolj aktualen zaradi trenutne situacije v hrastniškem domu,« pravi Siter in dodaja, da vlada vzpostavlja nekakšne sive in rdeče cone znotraj domov, zaradi česar tvega nadaljnje okužbe in hromi socialno-varstveno dejavnost, ki mora v domovih potekati nemoteno.

»Ta metoda ni izvedljiva in je tvegana, nujna rešitev, ki jo predlagajo strokovnjaki, ki v domovih vsakodnevno delajo in jih uspešno vodijo, pa je takojšnja izolacija okuženih na ločenih lokacijah, v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali v drugih nujnih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru ustrezajo standardom za pooblaščene zdravstvene zavode, da se lahko spopadejo z nalezljivimi boleznimi. Tak pristop je pomemben predvsem za to, da se okuženim omogoči kakovostna zdravniška oskrba, da se prepreči širjenje okužbe na druge stanovalce in zaposlene v domu  ter da se domu omogoči normalno izvajanje socialno-varstvene dejavnosti,« se pobudi pridružuje poslanec, ki je na isto problematiko že opozoril s sklicem nujne seje parlamentarnih odborov za delo in zdravje pred mesecem dni.

Kot so sporočili iz poslanske pisarne Levice, Primož Siter v poslanski pobudi vlado poziva tudi h kadrovski okrepitvi hrastniškega doma (in drugih prizadetih domov) in zagotovitvi dodatne zaščitne opreme, saj je zadostno količino te v domovih, v času, ko epidemija ni uradno razglašena, težje zagotoviti.

SAVUS

Foto: spletna stran DZ

Isti avtor