Pohodna skupina Karel Destovnik Kajuh iz Zagorja se je pretekli konec tedna udeležila 34. spominskega pohoda veteranskih organizacij na Triglav. Pohod vsako leto organizirajo v spomin na partizansko patruljo, ki 20. oktobra 1944 v čast osvoboditve Beograda izobesila slovensko zastavo na vrhu naše najvišje gore.

Na pohod so se podali v četrtek, 11. julija, s Pokljuke. Pohodnike je pot vodila preko dolin Konjščice in Prevale do Vodnikove koče na Velem polju. Po kratkem počitku so nadaljevali pot do koče Planika, kjer so prenočili.

V zgodnjih jutranjih urah so se podali na vrh Slovenije. »Ohranitev vrednot NOB-ja je skupini KDK uspela in s ponosom smo osvojili Triglav,« je povedal pohodnik Ivan Flis.

V okviru pohodne skupine Karel Destovnik Kajuh sta se pohoda udeležili tudi Zagorjanka Kristina Jereb, ki ima 80 let, in Trboveljčanka Betka Škorjanc, ki jih šteje 88.

Drugi dan pohoda so zaključili s proslavo na Kredarici in prepevanjem partizanskih pesmi v Vodnikovi koči.

Na sončno sobotno jutro so se odpravili na Rudno polje, kjer je bila tradicionalna zaključna proslava ob 34. pohodu na Triglav.

Pohoda se je udeležilo 538 pohodnikov, med njimi tudi večje skupine, kot so Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije in Zveza slovenskih častnikov.

IF

Foto: arhiv pohodne skupine KDK