V preteklih dneh me je razveselil eden najbolj spregledanih zasavskih športnikov v sodobnem času – Darko Jorgić. Hrastničan, ki si služi kruh v meki evropskega namiznega tenisa, Nemčiji, se je s slovensko reprezentanco uvrstil na Olimpijske igre v Tokiu, pretekli vikend pa je na evropski tekmi Top 16 najboljših Evropejcev v namiznem tenisu klonil šele v finalu. Drugi v Evropi. Bomba.

Darko Jorgić popolnjuje zasavsko podobo slovenske reprezentance. V Tokiu bo nastopil trenutno še vedno prvouvrščeni kolesar na svetovni jakostni lestvici Kisovčan Primož Roglič. Kajakaške olimpijske reprezentance na divjih vodah si ne moremo zamisliti brez prekaljenega olimpijca in nosilca srebrne kolajne iz Brazilije, Hrastničana Petra Kauzerja. Oba bosta tudi resna kandidata za kolajno. Velike možnosti za nastop ima tudi Trboveljčan Gašper Ovnik, eden najboljših igralcev košarke 3 x 3 v Evropi in lanski državni prvak.

Iz Zasavja je doslej nastopilo na igrah zelo malo športnikov. V obdobju samostojne Slovenije jih je sicer nekaj več, vendar za štiri na enih igrah Zasavci še nismo stiskali pesti. Pa to še ni vse. V moštvenih športih imajo možnosti za udeležbo na igrah iz zasavskih športov še rokometaši in košarkarji. Med rokometaši bi ob kakšni poškodbi ali slabši formi soigralcev lahko potrkal na vrata reprezentance Trboveljčan Matic Grošelj, ki igra v Celju. Med košarkarji Zasavci nimamo reprezentanta, če seveda ne štejemo zraven zasavskega zeta Luko Dončiča.

Pa to še ni vse. Tudi v individualnih športnih panogah bomo prispevali kakšnega olimpijca iz Zasavja. Ali olimpijko. Plavalka Tjaša Vozelj, Trboveljčanka, ki trenira v kranjskem klubu Zvezda, je zelo blizu nastopu v Tokiu. Za uspešne zasavske karateiste so olimpijske igre morda še malo prekmalu. Čez štiri leta bo sedanja generacija bolj pogumno trkala na olimpijske kroge. Prav tako nekaj malega manjka za uvrstitev na OI zasavskima triatloncema. Ostali športniki pa so do olimpijskih sanj še bolj oddaljeni.

Vsekakor bo zasavska bera na tokratnem svetovnem festivalu športnikov izjemna. Upam, da kdo od športnikov še preseneti. Vsekakor bomo tokrat še bolj držali pesti za naše. Čeprav vsi pravzaprav trenirajo drugod, so zrasli v naših krajih, kjer so se kot športni asi pričeli oblikovati in svojih športnih in življenjskih korenin ne morejo zanikati. Upam, da bodo uspešni tako, kot so uspešni sicer na športnih prizoriščih.

Še na nekaj velja opozoriti. Na OI ne bodo nastopali samo športniki, ampak bodo tam tudi uspešni zasavskih trenerji. Andreja Ojsteršek Urh uspešno vodi moško namiznoteniško reprezentanco in jo bo popeljala tudi pod olimpijske kroge. Peter Kauzer st. pa je kot trener sina Petra tako že stalnica zadnjih treh olimpijskih srečanj. Tudi zanju je udeležba »njunih« športnikov seveda velik uspeh.

Športni zanesenjaki iz Zasavja se prav gotovo lahko veselimo letošnjih OI. Ker bodo tekme na Japonskem, je povsem verjetno, da bo treba za ogled kakšnega od nastopov Zasavcev žrtvovati nočno spanje. Zakaj pa ne, kajne?

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus