Razmere na požariščih na Krasu so še vedno zelo resne. Gasilcem preglavice povzročajo trije veliki požari, že pet dni se z ognjem borijo gasilske enote iz vse Slovenije, ki pomagajo domačinom.

Ker se stanje ne izboljšuje, se bodo na pomoč ponovno odpravili tudi zasavski gasilci. Danes zvečer se bo na Kras s 26 gasilskimi vozili odpravilo 114 gasilcev iz naše regije.

Že v torek ponoči je pomagalo pri gašenju in omejevanju ognja 73 zasavskih gasilcev, ki so opravili nočno izmeno. Čistili in zalivali so rob nedeljskega požarišča in rob prejšnjega pogorišča, kjer je pogorelo približno 10 hektarjev površine.

Danes požar že presega velikost 2000 hektarov. To je največji požar v zgodovini samostojne Slovenije. Največ skrbi gasilcem povzroča požar pri Klaričih v bližini italijanske meje. Na terenu je že več kot 1100 ljudi iz šestih gasilskih regij, gorenjske, celjske, notranjske, savinjske, obalno-kraške in severnoprimorske, ponoči se jim bodo pridružili še Zasavci.

Na eni lokaciji je požar pod nadzorom, na drugi dve so usmerili vse gasilske sile. Ognjeni zublji so se znova dvignili na območju proti Cerju. Dopoldne je bila odrejena evakuacija nekaj več kot 400 prebivalcev iz treh vasi: Vojščice, Temnice in Novela.

Savus

Foto: PGD Zagorje, zajem zaslona

Video: PGD Trbovlje (izvoz vozil)