Na Osnovni šoli Tončke Čeč v Trbovljah so zaključili s 6. zasavskim festivalom mladinskega pesnjenja, ki so ga razpisali na mednarodni dan poezije 21. marca leta 2021. S festivalom so spodbudili literarno ustvarjalnost mladih, ki so želeli svoje pesmi deliti z javnostjo.

Letos so se odločili za prav poseben izziv. Učenci so se preizkusili v pisanju enajstk. Nekateri so za to pesniško obliko slišali prvič, saj se v slovenskem jeziku ne pojavlja pogosto (prevzeli in priredili so jo iz nemškega jezika). Enajstke so pesmi, sestavljene iz enajstih besed, brez ločil in ni nujno, da imajo rime. Vsaka beseda in vrstica ima v pesmi svojo nalogo: prvo vrstico sestavlja ena beseda (predmet, bitje ali pojem), drugo vrstico sestavljata dve besedi (opis besede s pridevnikom, prislovom ipd.), tretjo vrstico sestavljajo tri besede (kje in kakšen je ta predmet, bitje ali pojem in kaj se dogaja oz. kaj se je zgodilo z njim), četrto vrstico sestavljajo štiri besede (povezava s tem predmetom, bitjem ali pojmom, npr. kaj čutiš, kaj ti pomeni ipd.) in peto vrstico sestavlja ena beseda (močna beseda, ki pesem zaključi in jo povzame).

K sodelovanju so povabili vse osnovnošolce v zasavski regiji. Posamezni avtor je lahko sodeloval z največ eno pesmijo, vsebina je morala ustrezati naslovu natečaja (tema učenje), pesem je morala biti opremljena z imenom in priimkom avtorja in mentorja ter nazivom osnovne šole in razreda, ki ga obiskuje. Avtorje so razdelili v dve starostni skupini, in sicer od 4. do 6. razreda ter od 7. do 9. razreda.

Ker pa jim tudi letos ni uspelo, da bi se tradicionalno srečali na šoli, so za vse sodelujoče pripravili virtualno zaključno prireditev. Posnetek te prireditve si lahko ogledate spodaj.

Na festivalu je sodelovalo 88 učencev pod okriljem 15 mentoric iz sedmih osnovnih šol (Čemšenik, Kisovec, Dol pri Hrastniku, Rimske Toplice, Vransko, Hrastnik, Zagorje ob Savi in Trbovlje). V zbornik so po izboru mentoric uvrstili vse pesmi mladih avtorjev 2. in 3. vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Strokovna komisija pa je izbrala 26 pesmi, ki so jih nagradili. Nagrajenci so prejeli knjižico Kuolmčki iz trbouskega zgodovinskega ladlca avtorice Katre Hribar Frol.

Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik pesmi v elektronski obliki, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi.

Nagrajeni mladi pesniki:

  1. razred – Tian Furlan (OŠ Ivana Skvarče, PŠ Čemšenik) in Tjaša Kaučič (OŠ Toneta Okrogarja, PŠ Kisovec).
  2. razred – Klara Prošt in Jure Prošt (OŠ Ivana Skvarče Zagorje) ter Stela Prelogar in Ela Brina Sikili (OŠ Tončke Čeč).
  3. razred – Marko Rus, Žak Kušar in Tarik Muslija (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje), Taja Hudi, Nika Martinčič in Lana Aisha Kozolić (OŠ Ivana Skvarče Zagorje) ter Lana Herman (OŠ Tončke Čeč).
  4. razred – Lana Krajnc (OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice), Ema Kumar (OŠ narodnega heroja Rajka, PŠ Dol pri Hrastniku) in Lana Bošjak (OŠ Tončke Čeč).
  5. razred – Anuša Nučič Ledinek (OŠ Ivana Cankarja) ter Tea Prvulović in Jona Obrovnik (OŠ Tončke Čeč).
  6. razred – Alina Draksler (OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik), Eva Rojko in Ema Cestnik (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje), Lucija Remic, Miha Kramar in Nika Homšak Godler (OŠ Vransko-Tabor) ter Karolina Lukmar (OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice).

Mentorice: Blanka Gombac in Nina Magister (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje), Darja Murn in Nina Jelen (OŠ Ivana Skvarče), Janja Cesar Doberšek in Janja Holcer (OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice), Maja Klep (OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, PŠ Dol pri Hrastniku), Marjana Eberlinc, Melita Lesar in Urša Bajda (OŠ Tončke Čeč), Nataša Jazbec (OŠ Toneta Okrogarja, PŠ Kisovec), Nataša Pišek (OŠ Tončke Čeč), Petra Rome (OŠ Ivana Skvarče, PŠ Čemšenik), Polona Učakar (OŠ Vransko-Tabor) ter Tanja Kresnik (OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik).

Urša Bajda in Marjana Eberlinc

Foto: OŠ Tončke Čeč

Prejšnji članekPeter Čas: Zasavci in Korošci smo si precej podobni
Naslednji članekPočitniške dejavnosti na DPM Trbovlje