sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Zasavske NVO se povezujejo v Knjižnico stvari

Knjižnica stvari organizacij je skupnost organizacij, ki si med seboj brezplačno posojajo pripomočke, ki jih potrebujejo pri svojem delovanju. Vanjo so poleg ZLHT – Regionalnega centra NVO vključeni tudi Šklab, klub zasavskih študentov, Zadruga VEZ, Društvo tabornikov rod Polde Eberl – Jamski Zagorje ob Savi, Medgeneracijsko društvo Srečno Zagorje, Društvo Punkt CC in Mladinski center Zagorje ob Savi.
Gre za sodelovanje, ki temelji na takoimenovani ekonomiji skupnosti. Ta v nasprotju z individualnim potrošniškim življenjskim stilom postavlja pomen delovanja v skupnosti na prvo mesto in uresničuje koncept uravnoteženega razvoja sektorja, pri katerem lahko bolj razvite nevladne organizacije s svojimi kapacitetami spodbujajo napredek manj razvitih organizacij. Za razvoj ideje je zadolžena delovna skupina, ki jo koordinira ZLHT – Regionalni center NVO in je nastala v začetku letošnjega leta.

V Knjižnici stvari organizacij si je zaenkrat mogoče med drugim izposoditi klasični projektor, mini projektor, zložljive mize, stole, namizne zastavice, zvočnik z mikrofonom, samostoječo belo tablo, A tablo, več računalnikov, ki so na voljo v prostorih pri posojevalcu in rezalnik papirja.

V skupnost se lahko vključijo vse zasavske nevladne organizacije. Pogoj za vključitev je prispevek v souporabo in izpolnjena pristopna izjava. Minimalni prispevek je en predmet večje vrednosti ali pet predmetov manjših vrednosti. Če organizacija nima primerne opreme ali pripomočkov, ki bi jih lahko prispevala v Knjižnico stvari organizacij, lahko ponudi 15 prostovoljnih ur.

ZT

Isti avtor