V začetku februarja je Planinska zveza Slovenije podelila certifikate okolju in družinam prijaznim planinskim kočam. Med družinam prijaznimi so tudi zasavske – planinski domovi na Kalu, Kumu, v Gorah in na Jančah ter koča na Kopitniku.
Omenjene koče po kriterijih Planinske zveze Slovenije (PZS) ustvarjajo prijetno okolje za najmlajše planince in njihove starše. Kot pogoje za pridobitev certifikata PZS navaja tudi opremo koč, prilagojeno otrokom, prilagojene otroške porcije, lego, ki omogoča lahek dostop najmlajšim, primerno urejene planinske poti in parkirišča, okolico, kjer otroci in družine lahko nemoteno preživljajo čas skupaj, otrokom zanimivo okolico koče, po možnosti pa tudi poseben program za družine.

Zasavske koče za otroke skrbijo na različne načine. V večini jim ponujajo igrala in druge prostorčke, kjer se lahko posvetijo zabavi. Na Kalu lahko na primer igrajo badminton, se žogajo in vrtijo na vrtiljaku. Koča na Kopitniku ima otroški kotiček, kjer so blazine, mreža in igrače, otroci pa lahko tudi rišejo.

Certifikat podeljujejo od leta 2013.

Martina Drobne

Prejšnji članekMladi pridno skakali
Naslednji članekInvalidi igrali šah