Jutri v Upravni muzejski hiši Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani pripravljajo zaključni dogodek projekta PKP – razstava, na kateri se bo predstavila tudi zasavska oblikovalka Marjeta Hribar s svojimi Kuolmi.

Dogodek predstavlja zaključek in sintezo dela vseh vključenih v projekt Po kreativni poti do znanja (PKP) z naslovom Coal Story: Kreiranje nove zgodbe za transformacijo industrijske rabe rjavega premoga v namene turističnega razvoja Zasavja. Udeleženci projekta so se ukvarjali s prestrukturiranjem simbola premoga in njegove vloge v sodobni družbi. Projekt so zasnovali, da bi spremenili dojemanje prekoga kot osovraženega fosilnega goriva. »Osredotočili smo se na zasavsko regijo, kjer je identiteta lokalnega prebivalstva tesno povezana s premogom oz. industrijsko in rudarsko dediščino,« so povedali organizatorji. Na razstavi bodo predstavili ideje, ki so nastajale tekom štirimesečnega projekta v sodelovanju s študenti Medijev in novinarstva ter Dizajna z vključenostjo delovnih in pedagoških mentorjev.

Na razstavi bodo tri umetnice in oblikovalke predstavile svoj umetniški pristop in ekološki način uporabe premoga. Marjeta Hribar bo predstavila svoj unikatni, ročno izdelani nakit s premogom. Njena linija Kuolmi nosi slogan »Wear it, don’t burn it!« (nosi ga, ne zažigaj, op. p.), s čimer želi oblikovalka poudariti, da lahko šest tisoč let staro kamnino iz lokalnega okolja zasavske regije uporabljamo tudi na drugačen način. Osnovi gradnik prostorske inštalacije Regeneration, ki jo je pripravila Hana Jerlah, je drevo, ki ponazarja povezavo med premogom, lesom in svetlobo. V tej umetniški postavitvi premog dobi možnost, da »se sveti, ne da bi gorel«. Barbara Gobec pa je ustvarila serijo fotografij in video, ki predstavljajo arhiviranje novih in starih zgodb, ki jih piše premog v zasavski regiji.

Dogodek organizirata Fakulteta za medije in Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem.

Savus

Foto: arhiv Fakultete za medije