Pesem so širši javnosti leta 1988 na svoji plošči predstavili člani ansambla Veter. Iz družabnega hrastniškega in zasavskega okolja jo je na odre pripeljal Slobodan Filipovič, prvi pevec snežinke v pop ritmih pa je bil Božidar Volfand. Bela snežinka je postala še bolj priljubljena in znana, izvedba ansambla Veter pa kultna in še danes med publiko najbolj prepoznavna.
Kasneje je postala Bela snežinka ena od zaščitnih pesmi ansambla Zasavci in pevca Jožeta Budna. V zadnjem obdobju pa je posebej znana v izvedbi ansambla Toplar, kamor jo je zanesel še en nekdanji član Vetra Vanjo Tomc. Tomc je v času, ko je vodil MPZ Svoboda Hrastnik, s pevci snežinko rad izvajal, bila je v železnem repertoarju zbora, ki je znan po izvedbi starih popevk, ki so v Hrastniku dobile domovinsko pravico.

V devetdesetih letih je bila Bela snežinka tudi hit v disko ritmih, posnel jo je poseben Božični zborček, ki ga je sestavljala takratna znana slovenska pevska imena. Danes je naša, zasavska snežinka, na zimskih koncertih na repertoarju različnih izvajalcev iz različnih zvrsti. Med drugim so to pokazali tudi ansambli na letošnjem Zimskem jamatlonu. Kumske punce so jo zaigrali v narodno zabavni priredbi, Baby Octopus v rockerskih ritmih, skupina Fossily band pa celo v izvirnem, hrvaškem besedilu. Izvorno namreč Bela snežinka prihaja iz Zagreba. Leta 1936 jo je napisal hrvaški skladatelj Mario Kühnel, po vojni pa so jo za svojo vzeli v Zasavju in jo pravzaprav ohranili slovenskim ljubiteljem prijetne glasbe.

Sneg nam na usta kar sam pripelje tudi Belo snežinko. In tako bo očitno še leta in leta.

MP

Prejšnji članekDecember 2015
Naslednji članekZ novim letom višja socialna pomoč