Na Srednji šoli Zagorje se že vrsto let izobražujejo in vzgajajo, kako pomembno je vlagati v zdravje in ga sprejemati kot vrednoto. Tega se zavedajo tudi dijaki, ki že vrsto let pripravljajo tradicionalno prireditev Zasavje za zdravje. Namen projekta je promocija zdravja, ki se prenaša na otroke, učence, dijake in občane.

Pisalo se je leto 2009, ko se je na šoli porodila ideja, da bi promovirali zdravje. Do izvedbe prve prireditve Zasavje za zdravje je preteklo še nekaj vode. Seveda brez porodnih krčev ni šlo, vendar s ponosom danes lahko govorimo, da je prireditev dosegla srca tako mladih kot malce starejših. Glavni cilj projekta je bil dosežen s tem, da mladi učijo, kako pomembno je zdravje za vse.

Dijaki se že 12 let zapored trudijo ozaveščati o zdravju, zato vsakič pripravijo različne delavnice, ki so namenjene tako mladim kot starejšim. Obiskovalci si lahko ogledajo vedno atraktivno vajo ekipe prve pomoči, se razgibajo s plesom ali telovadbo, se okrepčajo z zdravimi napitki in prigrizki, spoznavajo dele človeškega telesa, spoznajo rokovanje z novorojenčkom. Veliko pozornosti vsako leto pritegne napihljivo debelo črevo, skozi katerega vas popeljejo skupaj s predstavniki programa SVIT. Zelo obiskana je tudi delavnica, na kateri dijaki brezplačno merijo krvni sladkor in krvni tlak ter podajo smernice zdravega načina življenja. Letošnja prireditev bo potekala v torek, 24. oktobra, v parku dr. Janeza Drnovška in na mestni ploščadi v Zagorju.

Na šoli s ponosom ugotavljamo, da je zdravje za vse nas zelo pomembno, zato  je prireditev vsako leto odlično obiskana. Dijaki in vsi zaposleni na šoli se popolnoma strinjamo z mislijo angleškega filozofa Johna Locke, ki pravi: »Zdrav um v zdravem telesu je kratek, a celovit opis človeka, ki je na tem svetu srečen.«

Bernarda Kričej

Foto: Srednja šola Zagorje ob Savi


 

Prejšnji članekTadej Toš v Zagorju
Naslednji članekKont[ra]st