Zasavje kot najmanjša statistična regija v Sloveniji je z občinami Hrastnik, Trbovlje, Zagorje in Litija na rdečem seznamu regij zaradi okuženosti s koronavirusom. Od danes je obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem, prepovedane so prireditve, shodi, poroke in verski obredi. Od jutri naprej bodo zaprti gostinski lokali.

Zasavje rdeča regija

Rdeče regije so tiste, v katerih število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev. V statistični regiji Zasavje živi po zadnjih podatkih 57.156 prebivalcev. Torej je meja za uvrstitev na rdeči seznam 80 obolelih. Zadnji podatki kažejo, da je v Zasavju obolelih 133 ljudi. Tako je naša regija krepko na rdečem seznamu.

Poleg Zasavja spadajo na rdeči seznam gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, jugovzhodna, posavska in savinjska regija. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo danes sporočil uradne številke, katere slovenske regije spadajo na rdeči seznam. Ta se lahko spremeni, ampak Zasavje bo težko na hitro padlo iz rdečega seznama.

Zasavje in njegove meje

Prebivalcem iz rdečih regij je prepovedan prehod v druge regije. Med izjemami so prihod na delo in odhod z dela, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami potovanje v drugo državo. Izjema je še potovanje v že rezervirane turistične namestitve.

Zaprte gostilne

Za uveljavljanje izjem bodo državljani potrebovali dokazila, kot je veljalo spomladi za prehajanje mej občin. Prehode bo z naključnimi nadzori nadzorovala policija.

V rdečih regijah bodo od jutri naprej zaprti gostinski lokali in fitnes centri, v frizerskih in kozmetičnih salonih bo lahko naenkrat največ ena stranka.

Savus

Foto: arhiv Savus