Žiga Fele je 25-letni Hrastničan, ki trpi za boleznijo, imenovano nevrofibromatoza tipa II. Ta ga je prikrajšala za sluh in za sposobnost gibanja brez pomoči.
Fele je oktobra prestal dve operaciji v nemškem Tübingenu, trenutno pa okreva na Pediatrični kliniki v Ljubljani. V kratkem odhaja na Sočo, kjer se bo nadaljevala njegova rehabilitacija, a točnega datuma odhoda še ne vedo – odvisen je od Feletovega zdravstvenega stanja.

Operaciji sta očitno pomagali – mlademu Hrastničanu se je stanje znatno izboljšalo. »Precej boljše je,« pravi Feletova teta Renata Leskovšek. »Njegova leva roka je bila prej mlahava, zdaj pa jo že lahko dvigne. Zdaj se lahko že tudi usede, s pomočjo seveda. Odstranili so mu tudi sondo, s katero se je hranil. Zdaj je z žlico.«

Fele za čim lažje okrevanje potrebuje nekatere posebne pripomočke, na primer posteljo. Stroške nakupa mora njegova družina kriti sama, zato so se za pomoč obrnili na Zasavce. Pretekli konec tedna so tako v Hrastniku številni kulturniki zapeli ali zaigrali za pomoč Feletu. V Športni dvorani Hrastnik so 18. novembra nastopili Nuška Drašček in skupina Orlek, pa tudi domači izvajalci, kot so Rudarska godba Hrastnik, plesni skupini OŠ Hrastnik, MoPZ KUD Svoboda Hrastnik ter ŽPZ KUD Svoboda Dol.

Jani Medvešek, direktor Mladinskega centra Hrastnik, je z udeležbo na koncertu zadovoljen. »Prišlo je veliko ljudi, 350 ali celo 400, točnega števila še nimamo. Prinesti smo morali celo dodatne stole. Tudi nastopajoči so bili polni energije in so tudi sami vmes poudarjali, kako dobro je, da se je skupaj zbralo toliko ljudi.«

Dan po koncertu, 19. novembra, so odrske deske zasedli tudi lutkarji, ki so v Muzeju Hrastnik odigrali Rdečo kapico, na Dolu pa so gledališčniki uprizorili predstavo Nepričakovan obisk.

Poleg kulturnikov so bili dobrodelni tudi športniki. Košarkarice ŠD Felix Zasavje so 13. novembra odigrale tekmo, na kateri so gledalci lahko kupili majice, izkupiček od prodaje pa je bil namenjen Feletu. Na tem dogodku so zbrali 340 evrov. Dobrodelne prispevke so pobirali tudi na sobotni rokometni tekmi v Dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku.

»Odziv je bil zelo lep,« je presenečena Leskovškova. »Nikoli si nisem mislila, nisem pričakovala, da bo šla ta akcija tako daleč.« Zbrana sredstva bodo Feletovi porabili za nakup opreme, s katero bo Žigov vsakdan lažji.

»Dobra stran vsega je, da so se na pobude odzvali tudi Žigovi sošolci in je z njimi ponovno navezal stike,« pravi Leskovškova. »Prej se je zaprl vase, zaradi svoje gibalne oviranosti je imel občutek, da jim ne more slediti.«

Feletovi trenutno čakajo, ali jim bo stanovanjski sklad dal soglasje za preureditev kopalnice glede na Žigove potrebe. »Enkrat prej so nas že zavrnili, zdaj smo ponovno dali vlogo,« pojasnjuje Leskovškova.

Dobrodelne prireditve so mimo, vendar sredstva za Žigo še vedno zbirajo na Karitasu preko SMS sporočil SOLIDAREN (za en evro) ali SOLIDAREN5 (za pet evrov) na številko 1919 ter z nakazilom na račun Društva prijateljev mladine – TRR: SI56 02330 – 0090653290, namen: donacija-Žiga Fele, sklic: SI00 14-2016.

Martina Drobne