Ptice pinože, ki spadajo med ptice pevke, natančneje med ščinkavce, kamor sodijo tudi kalin, dlesk, lišček, zelenec idr., so selivke. Toplejši del leta preživijo v gozdovih tajge v Severni Evropi, kjer si v krošnjah dreves spletejo gnezda in vzredijo mladiče. V zimskem času pa v velikih jatah odpotujejo proti jugu in si poiščejo hrano in zavetje tudi v naših gozdovih. Kadar priletijo v nekoliko manjših jatah, jih skoraj ne opazimo. Občasno pa se pojavijo v velikem številu in tako je tudi to zimo. Že sredi decembra, predvsem pa v prvi polovici januarja, so jih opazili marsikje v Zasavju, predvsem zjutraj, ko so zapuščale gozd, kjer so prenočevale in pozno popoldan, ko so se ponovno odpravljale k počitku. Prav pogoste so bile na območju Kumljanskega hribovja, kjer so s svojim preletom občasno skoraj zatemnile nebo. Ornitologi ocenjujejo, da jih je bilo v naših krajih kar pet milijonov, kar je največ opaženih pinož v Sloveniji do sedaj. K nam jih je verjetno privabila mila zima v tem obdobju in zelo obilen obrod žira minulo jesen. Žir je namreč pomemben v njihovi zimski prehrani. Kljub temu, da je Zasavje že en teden zasneženo in jim je hrana težje
dosegljiva, še vedno vztrajajo v naših krajih.

Ornitolog Tomaž Mihelič iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je dejal, da smo prebivalci pinože zelo lepo sprejeli in da so na društvu prejeli veliko navdušenih klicev.

Tekst in foto: VMC