Zdravljenje
Nekaj vaj, ki pomagajo pri zaprtju, najdete na tej povezavi .

Če to ni dovolj svetujemo uporabo odvajal, ki pomagajo pri praznjenju črevesja. Odvajala se med seboj razlikujejo po mestu delovanja, mehanizmu delovanja, času, ki je potreben, da nastopi učinek, in tudi po učinkovitosti.

 

odvajalo čas, potreben za delovanje mesto delovanja mehanizem uporaba
odvajalo, ki poveča volumen črevesja
Psyllium

(indijski trpotec)

do 72 ur tanko in debelo črevo zadržuje vodo v črevesju in s tem poveča volumen črevesne vsebine Lahko se uporablja dlje časa. Je dobra izbira za ljudi, ki so kronično zaprti. Hkrati je potrebno uživati več vode.
makrogoli od 24 do 48  ur Samozdravljenje do 14 dni, ki se lahko podaljša po posvetu z zdravnikom
solna raztopina
magnezijev sulfat heptahidrat od 30 min do 6 ur tanko in debelo črevo privlači/zadržuje vodo znotraj črevesja, poveča pritisk na steno črevesja Redna uporaba je odsvetovana. Vpliva na ravnovesje elektrolitov in vode v telesu.
osmozna odvajala
glicerin (svečka) 15 – 30 min debelo črevo lokalna iritacija, veže vodo, s tem poveča volumen črevesja (hiperosmolarnost) Lahko se uporablja dlje časa, vendar ne dlje kot 1 teden brez posveta z zdravnikom. Je dobra izbira za ljudi, ki so kronično zaprti. Hkrati je potrebno uživati več vode.
laktuloza (sirup) 24 – 48 ur debelo črevo veže vodo, s tem poveča volumen črevesja Lahko se uporablja dlje časa. Glede na doziranje je lahko blago ali močnejše odvajalo.
iritanti/ stimulanti
sena (čaj, tablete) 6 – 10 ur debelo črevo delovanje na črevesno sluznico, stimulira mienterični pletež, hkrati se izločajo voda in elektroliti Ob redni uporabi lahko pride do dehidracije in izgube elektrolitov ter »polenitve« črevesja
bisakodil (svečke, tablete) svečke 20 – 45 min

tablete 6 – 12 ur

ricinusovo olje

(15 ml, v hladilniku – tik pred zaužitjem pomešati v sok)

2 – 6 ur tanko črevo odsvetovan v nosečnosti, ker lahko povzroči porod. Ob redni uporabi lahko pride do dehidracije  in izgube elektrolitov (predvsem kalija) ter »polenitve« črevesja

 

Kakšne so razlike

Odločamo se glede na to, kako dolgo jih imamo namen uporabljati in koliko časa že traja zaprtje oz. kako učinkovito odvajalo potrebujemo.

Če je zaprtje posledica terapije z zdravili, bo najbrž potrebno jemati odvajala dalj časa – lahko tudi nekaj mesecev ali let.  

Če uporabljate odvajala že dalj časa, bo v primeru ukinitve terapije z njimi potrebno postopno ukinjanje. To lahko traja tudi nekaj mesecev.

V žvečilnih gumijih je pogosto sladilo sorbitol. Sladilo ne povzroča kariesa, lahko pa preveliko uživanje žvečilnih privede do povečanega odvajanja blata – lahko tudi do pogostih drisk. Če je tudi pri vas tako, omejite uživanje žvečilnih.

Zaprtje med nosečnostjo in dojenjem

Kot prvi ukrep je sprememba življenjskega stila (vlaknine, uživanje več tekočine in gibanje). Lahko pomaga že uživanje probiotikov. Če ta ukrep ne pomaga, lahko zdravnik predpiše laktulozo ali makrogole. V primeru neučinkovitosti teh, lahko zdravnik priporoči nizke doze stimulativnih odvajal (bisakodil ali sena).

Sena je odsvetovana v zadnjem trimesečju nosečnosti, ker se delno absorbira skozi prebavni trakt.

Zaprtje pri otrocih

  • Dojenčki

Če dojenček še ne uživa trde hrane, se kot prvi ukrep med zaprtjem priporoča dodajanje vode med obroki. Poleg tega lahko med previjanjem nežno premikate nogice s posnemanjem vožnje s kolesom ali masažo trebuščka s krožnimi gibi, kar stimulira gibanje črevesja.

  • Otroci

Ko otrok že uživa trdo hrano, mu ponudite dovolj vode ali razredčenih sadnih sokov. Spodbujajte ga, da uživa sveže sadje, ki je pripravljeno glede na otrokove zmožnosti (pasirano, narezano ali celo) žvečenja. Sadje, ki se priporoča v primeru zaprtja: jabolka, marelice, grozdje, breskve, hruške, slive, suhe slive, jagode, maline.

Nikoli ne silite otroka, da poje hrano, ki je ne mara. V tem primeru se lahko uživanje obrokov spremeni v bitke, kar otrok doživlja kot negativen stres in ga kasneje odvrača od hrane.

 

Če je otrok kljub spremembi prehrane zaprt, mu bo zdravnik najbrž predpisal blago odvajalo (laktulozo, makrogole ali glicerinske svečke). Če to ne deluje, bo zdravnik predpisal stimulativno odvajalo (bisakodil svečke ali tablete).

Otroku lahko stres povzroča tudi navajanje na stranišče. Pomembno je otroka spodbujati pri tem.

Kdaj do zdravnika

Če ukrepi, ki ste jih naredili med samozdravljenjem, ne pomagajo, če krvavite iz rektuma, če so težave dolgotrajne, če pride do nenadnega akutnega zaprtja, nepričakovano hujšate ali ste neprestano utrujeni.

Komplikacije

  • Hemoroidi – lahko povzročajo bolečine, srbenje okoli anusa, otekanje. Simptomi se večinoma umirijo sami čez nekaj dni, tudi brez zdravljenja. Lahko si pa težave olajšate s kremami ali svečkami.
  • Analne fisure (majhne raztrganine okoli anusa)

 

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.
www.lekarna-pusnik.si

Prejšnji članekPeli, uživali in gostili
Naslednji članekVeteranski pohod na Kum