Nosečnice imajo pogosto težave z napihnjenostjo in zaprtjem, ki lahko traja do 12. tedna po porodu.

Zakaj napihnjenost in zaprtje?

Napihnjenost in zaprtje sta po vsej verjetnosti posledica hormonskih sprememb. Najverjetneje najbolj vpliva povišan nivo progesterona, ki zmanjša aktivnost gladkih mišic v črevesju, vključeni pa so tudi drugi hormoni.

Vzrok zaprtja pri nosečnicah je lahko enak kot pri splošni populaciji – premalo gibanja, kar je lahko priporočilo zdravnika zaradi težav v nosečnosti, ali predpis železovih pripravkov zaradi pomanjkanja železa. Oboje lahko posledično povzroči zaprtje. Poleg tega tudi večanje maternice premakne črevo.

Sprememba življenjskega stila

Kot prvi ukrep je sprememba življenjskega stila (vlaknine, uživanje več tekočine in gibanje). Lahko pomaga že uživanje probiotikov. Če ta ukrep ne pomaga, lahko zdravnik predpiše laktulozo ali makrogole. V primeru neučinkovitosti teh lahko zdravnik priporoči nizke doze stimulativnih odvajal (bisakodil ali sena).

Odsvetujemo

Sena je odsvetovana v zadnjem trimesečju, ker se delno absorbira skozi prebavni trakt. Prav tako se med nosečnostjo odsvetuje uživanje ricinusovega olja, ker lahko stimulira kontrakcije maternice, poleg tega pa njegovo uživanje lahko vpliva na absorpcijo vitaminov topnih v maščobah.

Za več nasvetov, smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje

Prejšnji članekBronasto priznanje Leopoldu Majesu
Naslednji članekDanes dogaja