Tokrat bomo našteli nekaj homeopatskih zdravil za zdravljenje zaprtosti.
Nux vomica je zdravilo za zaprtje, ki je posledica prenajedanja z nezdravo hrano, premalo fizične aktivnosti, alkohola. Zanj so značilni glavobol, mrazenje in krči v črevesju. Zaprtje pogosto spremljajo hemoroidi. V črevesju je lahko občutek zamaška, ki se ga ne da izločiti. Bolniki težko odvajajo celo mehko blato. Gre za neučinkovito odvajanje in skromno količino blata. Osebe so nepotrpežljive, napete, nagnjene k uživanju stimulansov, sladkarij in pekoče hrane.

Bryonia pomaga pri suhem, velikem – grudastem blatu, zapeki. Zaprtje je posledica suhosti sluznice črevesja. Občutek lepljenja oz. trganja ob odvajanju.

Causticum je primeren za starejše z arteriosklerozo (ali po kapi) z zaprtjem in bolečim napenjanjem med odvajanjem. Ob odvajanju lahko zaradi napenjanja postanejo rdeči v obraz, več uspeha imajo pri odvajanju stoje. Je pogosto zdravilo za zaprtje pri otrocih v primeru, ko odvajajo lažje stoje.

Graphites za zaprtje pri prekomerno težkih, zmrzljivih, ki ne zaznajo potrebe po odvajanju. Na splošno so osebe nagnjene k ekcemom. Bolnik ima lahko hemoroide in/ali fisure, iz katerih se izceja medu podobna tekočina. Okolica anusa nevzdržno srbi in peče. Za zaprtje pri težavah s ščitnico (hipotiroidizem). Zdravilo je indicirano, kadar je blato veliko in izgleda sestavljeno iz majhnih kroglic, povezanih s sluzjo. Bolečina v anusu je prisotna, ko se peristaltika premakne.

Silicea je indicirana za zaprtje, ko se bolnik trudi odvajati, vendar brez uspeha. Gre za »sramežljivo blato« – se pokaže in potem spet zdrsne v črevo. Okoli anusa je vnetje, lahko se izceja tekočina. Prisotna je potreba po odvajanju in občutek, da je bilo odvajanje nezadostno.

Osebe so prefinjene, rahločutne, popustljive. Lahko se pritožujejo zaradi mentalne otopelosti in občutka nesposobnosti, kar lahko vodi do anksioznega stanja.

Lycopodium pri zaprtju, ki ga spremlja napihnjenost in vetrovi. Masaža trebuha ali pitje toplih napitkov olajša simptome. Za to zdravilo je značilna želja po sladkem pozno popoldan ali zgodaj zvečer. Po odvajanju lahko ostane občutek, da je bilo nezadostno. (Prav tako kot pri Nux vomici – vendar je vzrok drugačen. Pri Lycopodium je ta občutek posledica konstrikcije v rektumu, vzrok pri Nux vomici pa je nezadostna preistaltika). Blato je lahko zelo trdo ali najprej trdo, nato pa mehko.

Natrium muriaticum v primeru, da gre za odvajanje vsak drugi dan. Blato je krušljivo, se težko izloči, rektum je suh. Nezadostno potrebo po odvajanju spremljajo zbadajoče bolečine.

Sulphur suho, trdo blato z rdečkastim vnetjem okoli anusa in neprijetni, močni vetrovi so značilnosti za to zdravilo. Zaprtje se lahko izmenjuje z diarejo. Značilnost je neučinkovita potreba po odvajanju, z občutkom toplote in neugodnosti v rektumu ter na splošno neugoden občutek po celem prebavnem traktu zaradi veliko vsebine v trebuhu ali težav s  portalnim sistemom. Osebe na splošno nimajo veliko občutka za urejenost, so kritične, lene, pogosto anksiozne.

To so le nekatera zdravila za zdravljenje zaprtosti. Za več informacij, lahko vprašate v Lekarni Pušnik.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.
www.lekarna-pusnik.si

Prejšnji članekMajski Menjalni krog
Naslednji članekŠport in špas – druženje generacij