Stečajni upravitelj Termoelektrarne Trbovlje Luka Podjed je danes izročil odpoved zaposlitve 46 zaposlenim. Večina jih je še na delovnih mestih, ker imajo enomesečni odpovedni rok. Z zadnjim dnem julija se bodo prijavili v evidenco brezposelnih, prejeli bodo tudi odpravnine.
Predsednik sindikata v TET Ivan Urbajs je ob tem dejal, da si bo sindikat prizadeval za čim več prezaposlitev oziroma obdržati čim več zaposlitev na sklopih, ki so še vedno aktivni: na deponiji Prapretno in blagovnih rezervah za gorivo. Urbajs ob tem ni najbolj optimističen, saj je – pravi – od prvega sklopa odpuščenih (94 jih je bilo), le peščica uspela pridobiti zaposlitev znotraj energetike, nekaj v družbah HSE, Eles in GEN energija. Se bo pa sredi meseca udeležil tudi seje sindikalnega odbora energetike (SOE), kjer bodo iskali nadaljnje rešitve.

Po besedah stečajnega upravitelja je ena od možnosti ta, da bi v TET zaposlitev nekaterim podaljšali. A to si lahko obeta največ deset zaposlenih, ki delujejo na tehničnem področju.

Termoelektrarna Trbovlje se prodaja vse od začetka likvidacije, vendar interesa, da bi jo kdo kupil v celoti ni. Podjed je upal, da se bodo prodali vsaj posamezni sklopi tovarne, a tudi za to je potreben določen čas in naklonjene razmere na energetskem trgu. Do danes tako niso uspeli prodati še nobenega programskega sklopa elektrarne.  Podjed tudi ne ve, da bi bil s strani ELES-a ali GEN energije izražen interes, da bi v bodoče obdržala kakšen sklop na lokaciji TET, čeprav so bile nekatere študije o tem izvedene.

Na ELES-u pa so povedali, da imajo pogodbo z družbo GEN energija, ki bo odločila o tem, ali bo družba TET še sodelovala v terciarni rezervi do 31. decembra 2016.

TPK