Kako se je začela vaša zgodba?
Dve leti nazaj sem dobil idejo, da bi imel svojo linijo unikatnih oblačil – InDavidual. To so oblačila, ki jih poškropiš z barvo. Šel sem na tečaj šivanja, čeprav sem po izobrazbi diplomirani inženir energetike in procesnega strojništva.

Zakaj ste se odločili za izdelovanje svojih oblačil?

Bila je ideja. Če oblačila »pošpricaš« z barvo, postanejo unikat, če narediš še svoj dizajn, je pa to to. Zdi se mi izziv. Največ denarja se tako ali tako obrne v modni industriji. Po ideji je potrebna samo trma – ali boš idejo speljal ali ne. Zjutraj sem osem ur delal v službi, popoldne pa še doma, zase. Takrat sem delal na Etiju, zdaj ne več. Dal sem odpoved.

Je bilo potrebno za takšno odločitev veliko poguma?

Na »šiht« grem lahko še vedno. Zdaj je treba to speljati. Hotel sem narediti svoje čevlje in sem med razvojem namensko spremenil vezalko – zamislil sem si, da bi bila elastična in bi se zapenjala. V enem letu sem izpilil vse malenkosti – dizajn, da se zakovica privije – tako da imam serijsko proizvodnjo dejansko že postavljeno.

Kakšni so bili prvi prototipi vaših vezalk?

Čisto prva je bila narejena iz žice in obročka za ključe. Material takrat ni bil tako pomemben kot to, kako bo izgledal končni produkt. Sem ga pa že takrat poskusil patentirati, pa so me malo debelo pogledali, češ res ne vem, kako bi to šlo … (smeh). Tako sem čez pol leta prišel nazaj, zdaj pa sem za patent vložil že mednarodno vlogo. Postopek preverjanja traja dve leti in se pri meni izteče naslednje leto.

Kaj zajema vaš patent?

Da lahko vezalko zapneš z eno roko. Tudi takšne, ki bi se napeljevala od zgoraj navzdol, še ni nikjer drugje. Sicer je ta vezalka bolj modni dodatek. Tudi v zlatarno sem jih dal delati – te bodo stale tudi do 2000 evrov.

Zlate in srebrne bodo, kajne?

Ja. Elastični del ne bo iz zlata, ampak bo vseeno izgledal bolj »fancy« kot vezalke zlate barve, ki jih imamo trenutno v ponudbi. Kovinski delčki pa bodo zlati.

Kako vam gre zaenkrat v podjetniških vodah?

Glede na to, da sem dve leti večino svojega časa posvečal vezalkam, da sem jih tudi že kar nekaj prodal in je bil odziv pozitiven, bi lahko rekel, da mi gre zelo dobro.

V kratkem začnete s kampanjo na Kickstarterju. Koliko nameravate tam zbrati?

Rad bi zbral 18.000 dolarjev – to je 14.500 evrov. Vendar mislim, da bomo to številko presegli. Če pogledava, da imamo samo na Facebooku 1400 všečkov, 1400 morebitnih kupcev, in da imamo tudi »landing page« z 200 naročniki … Če nas podpre samo polovica teh, smo že presegli svoj cilj.

Verjetno nameravate prodajati po celem svetu, ne samo v Sloveniji?

Naš namen je, da se čimbolj razširimo. Prodajali bomo preko spleta, tako da bo lahko vezalke pri nas naročil kdorkoli. Imel pa bi tudi svoje trgovine. Nekaj smo že dogovorjeni v Avstraliji in na Poljskem, čeprav svojih izdelkov ne bi dal v vsako trgovino, bolj v tiste z unikatnimi oblačili ali z nakitom.

Ali je Zasavje regija, primerna za podjetnike?

Pravzaprav je vseeno, kje si doma. Najti je treba ciljno skupino in se osredotočiti nanjo.

Kaj bi torej svetovali Zasavcem, ki želijo prodajati svoje izdelke?

Treba je gledati globalno. Ne načrtujem, da bom v Zasavju veliko prodal, zato pa hodim v Ljubljano na sejme. Iz tega vidika je dobro biti Zasavc, saj smo ravno na sredini Slovenije in lahko v eni uri pridemo kamorkoli.

Martina Drobne