sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Zaključili s taborom

Debatni klub
Člani debatnega kluba Gimnazije Litija so sodelovali na številnih debatnih turnirjih tako v Sloveniji kot v tujini. Med drugim so se udeležili mednarodnih turnirjev v Zagrebu, Ljutomeru, Kranjski Gori, čaka jih še debatni turnir v Romuniji. Izpeljali so prvo debatno izmenjavo s srednjo šolo iz Turčije (Antalya), kamor se odpravljajo v septembru. Še posebej ponosni so na dve drugi mesti, ki so ju dijaki dosegli na angleškem in slovenskem delu debatnega turnirja v Kranju. Poleg tega so sodelovali pri številnih mednarodnih, evropskih in lokalnih projektih.

Dobrodelnost

Kar nekaj dijakov četrtega letnika je bilo več let aktivnih na področju dobrodelnosti, na šoli sta bili letos organizirani dve dobrodelni akciji. Dijaki radi pomagajo tudi kot prostovoljci.

V okviru prostih izbirnih vsebin – Vzgoje za mir, družino in nenasilje – so za dijake organizirali obisk Mladinskega doma Malči Beličeve in OŠ Litija, Podružnice s prilagojenim programom. Obiskala sta jih tudi varovanca Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna.

Šport

Dijaki so se udeleževali tudi športnih prireditev. Tekli so na Ljubljanskem maratonu, se udeležili DM teka, junija je 23 dijakov teklo na Litijskem teku. Nekateri so pri njegovi organizaciji sodelovali kot prostovoljci. »Še posebej pa smo veseli, da se je novembra 50 dijakov in profesorjev Gimnazije Litija udeležilo 3. humanitarnega teka v Trbovljah. Prostovoljni prispevki, zbrani na teku, so bili namenjeni naši bivši dijakinji, Tamari Mrkun, ki je pri 16 letih zbolela za težko boleznijo,« pravijo v Gimnaziji Litija.

Kultura

Veliko dijakov obiskuje glasbeno šolo ali se ljubiteljsko ukvarja z glasbo. Nekateri vrhunski glasbeniki – dijaki so se predstavili na zaključni prireditvi.

Tabor

Da dijaki in profesorji radi skupaj preživijo čas tudi izven šole, dokazuje zanimanje za že tradicionalni tabor na Kolpi, s katerim so tudi letos zaključili aktivni del šolskega leta. Dijaki in profesorji so se 17. junija odpravili v CŠOD Radenci ob Kolpi, kjer so preživeli lep vikend, katerega skupna tema je bila narava.

Dijaki so za uvod pripravljali zdrave zelenjavne smutije, namaze in sadna nabodala, ob tabornem ognju tekmovali v kvizu in pantomimi ter poskušali reklamirati naravne izdelke. Delavnice so se osredotočile na različne vidike narave oziroma naravnega. Udeleženci tabora so se osredotočili na ogrožene živalske in rastlinske vrste, način življenja popolnoma odmaknjenih ljudstev, nedotaknjenih s strani civilizacije, vidike zdravega prehranjevanja z naravnimi živili in prednosti gibanja v naravi. Takšnih zaključkov si želijo tudi v prihodnjih letih.

 To še ni vse

Mnoge aktivnosti so se dogajale tudi med šolskim letom, npr. nastopi pevskega zbora, sodelovanje mladih nadarjenih piscev pri projektu Obrazi prihodnosti časopisa Dnevnik, delo na tehničnem področju (v sodelovanju z Zavodom 404 iz Ljubljane), izmenjavi s tujimi dijaki (Nizozemska, Turčija), številne strokovne ekskurzije v tujini, Sloveniji in lokalnem okolju.

Vida Poglajen

Isti avtor