V ponedeljek, 19. julija, so v Zagorju zaključili z najstarejšo slikarsko kolonijo ne le v Sloveniji, ampak tudi izven. Na enotedenskem obisku, od 10. do 19. julija, je sodelovalo 12 ustvarjalcev, ki so na zaključni razstavi predstavili svoja dela. Ta bodo v Zagorju razstavili 3. decembra letos.

Na slikarski koloniji je sodelovalo osem Slovencev, in sicer nagrajenec Prešernovega sklada Milan Erič, Anja Jerič, Matej Čepin, Tina Konec, Silva Karim, Kaja Urh, Barbara Demšar in Prešernov nagrajenec Živko Marušič. Dragica Davitkova Erič, ki prihaja iz Makedonije, Bagrat Arazyan iz Albanije in Azad Karim iz Iraka živijo v Sloveniji, Sead Emrić pa je prišel iz Bosne.

Ob zaključku letošnje slikarske kolonije je slikar Milan Razboršek dejal: »To se bo slišalo malce stereotipno, ker je pač vsako leto tako, vendar je bila letošnja kolonija res uspešna, saj smo organizatorji z njo zadovoljni. Letos se je zgodilo prvič, da se nihče med ustvarjalci še ni poznal, oziroma med sabo še niso sodelovali.« Poudaril je tudi, da so obe spremljevalni prireditvi (predstavitev knjige Damirja Globočnika in koncert Janija Kovačiča) izvedli uspešno, saj je bil obisk na obeh veliko večji, kot so pričakovali. Slike, ki so jih ustvarili udeleženci, pa so že arhivirali in jih bodo predstavili na razstavi, ki bo 3. decembra letos.

Nad slikarsko kolonijo pa niso bili navdušeni le organizatorji, ampak tudi ustvarjalci, ki so en teden bivali v Zagorju, kjer so se počutili zelo prijetno. Ena izmed ustvarjalk, akademska slikarka Tina Konec, je poudarila, da ji je bilo všeč predvsem vzdušje, ki ga je začutila v Zagorju. Na koloniji pa ji največ pomeni druženje, spoznavanje novih ljudi in potencialna sodelovanja v prihodnosti.

Kolonijo so začeli v soboto, 10. julija, ko so ustvarjalci prispeli v Zagorje in se nastanili v Gostišču Kum. V nedeljo so odšli na pohod v Vine, kjer so si ogledali lokalno cerkev. Ko so se vrnili v Zagorje so si ogledali še park ob Graščini, ulico Pod skalo in park dr. Janeza Drnovška. V ponedeljek so obiskali VDC Zasavje, enoto v Zagorju, rudarsko četrt v Trbovljah in razstavo Retrospektiva Janeza Kneza v Delavskem domu Trbovlje, ki jo je vodil Aleš Gulič. Ogledali so si tudi kip Prometeja, ki jim ga je predstavil Zoran Poznič in vrh Kuma.

V torek so v sodelovanju z DPM Zagorje ob Savi pripravili otroško likovno kolonijo. Obiskali so tudi Fotogalerijo v Zagorju, kjer jih je vodil fotograf Vukašin Šobot. V sredo jim je Damir Globočnik v Galeriji Medija predstavil svojo monografijo o Hinku Smrekarju, v četrtek so si v Galeriji Medija ogledali razstavo o Janezu Knezu, v petek kulturno dogajanje na ploščadi, v soboto pa koncert Janija Kovačiča na terasi KC Delavski dom Zagorje, kjer so se tudi predstavili. V nedeljo so v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje razstavili nastala likovna dela ter jih oddali vodji kolonije Milanu Razboršku. Ustvarjalci so si ogledali še severni del Občine Zagorje in zaključili s koncertom glasbenega gosta Vlada Poredoša. V ponedeljek so s slikarsko kolonijo zaključili in se vrnili domov.

SB

Foto: Branko Klančar in Milan Razboršek


 

Prejšnji članekCepljenje v Trbovljah in Hrastniku
Naslednji članekDanes dogaja