nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Zakladi latvijske zborovske glasbe

Zbor sv. Nikolaja Litija v zadnjih dneh maja in prvih dneh junija pripravlja fantastični zborovski projekt z latvijskim dirigentom Mārisom Sirmaisom, ki bo prava poslastica za vse glasbene sladokusce in ljubitelje zborovskega petja.

Če se sprašujete kaj počne Zbor sv. Nikolaja Litija, ko ne pripravlja tradicionalnega božičnega koncerta, naj vam razkrijemo skrivnost. Ob tedenskem druženju urimo naše glasove in spoznavamo novo glasbeno literaturo, da lahko pripravimo zanimive in inovativne projekte za naše poslušalce. Lansko leto je močno zaznamoval izjemen dosežek na tekmovanju v Marktoberdorfu, kjer smo občinstvu predstavili tudi dve latvijski skladbi: Stars (Zvezde) skladatelja Erika Ešenvaldsa in Māte saule (Mati sonce) izpod rok Pēterisa Vasksa. Latvijska glasba je zelo raznolika in kulturno bogata, zato smo se letos odločili, da bolje spoznamo Latvijo, njeno kulturo in tradicijo ter raziščemo, kako se ti elementi prepletajo v sodobni latvijski zborovski literaturi za mešane zbore.

V ta namen smo medse povabili svetovno uveljavljenega latvijskega dirigenta Mārisa Sirmaisa. Svojo poklicanost h glasbenem ustvarjanju realizira kot umetniški direktor in dirigent Latvijskega državnega pevskega zbora ter kot vodja Oddelka za zborovsko dirigiranje na latvijski Akademiji za glasbo Jāzeps Vītols. Je član žirij pomembnih zborovskih in skladateljskih tekmovanj. Māris Sirmais je aktiven podpornik in razvijalec latvijske zborovske kulture in karizmatičen dirigent, ki navdihuje na tisoče ljubiteljskih zboristov, pa tudi profesionalnih glasbenikov. Slovi kot velik inovator, čigar ideje se običajno razvijejo v odmevne projekte. Njegovo delo temelji na prepletu neomajne ljubezni do domovine in mednarodnega vpliva.

Seminar in koncert

V sodelovanju z Mārisom Sirmaisom Zbor sv. Nikolaja organizira seminar z naslovom Zakladi latvijske zborovske glasbe. Seminar bo potekal v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani v soboto, 1. junija, od 9.30 do 18.30 ure. Na seminar se zainteresirani lahko prijavite preko spletnega obrazca na povezavi: 1ka.arnes.si/SeminarMS2024.

V nedeljo, 2. junija, ob 11.00 bo Zbor sv. Nikolaja Litija pod vodstvom Marisa Sirmaisa v dvorani Marjana Kozine v Slovenski Filharmoniji seminar zaokrožil s koncertom Zakladi latvijske zborovske glasbe – koncert. Svoje vstopnice si priskrbite prek spletne strani: https://www.mojekarte.si/si/zakladi-latvijske-zborovske-glasbe/vstopnice-1184425.html.

Vabljeni na pevske vaje in pogovor z Mārisom Sirmaisom

V sklopu aktivnosti pred seminarjem in zaključnim koncertom vljudno vabimo dirigentke in dirigente iz Litije in ostalih zasavskih krajev, da se nam pridružite tudi kot slušatelji na odprtih pevskih vajah, ki bodo potekale v četrtek, 30. maja, in petek, 31. maja, zvečer v Litiji, v pevski učilnici ob cerkvi. Interesenti se za nadaljnje informacije obrnite na elektronski naslov:  registracija.MS2024@gmail.com

Za mlade dirigente in skladatelje, ki želijo svoje znanje obogatiti z izkušnjami latvijskega mojstra, dodatno organiziramo brezplačen pogovor z Mārisom Sirmaisom na temo Sodelovanje dirigent – skladatelj. Ta bo v petek, 31. maja, na Akademiji za glasbo v Ljubljani. To je edinstvena priložnost, da se srečate s svetovno znanim zborovskim dirigentom, z njim poklepetate, vprašate za nasvet ali izmenjate kontakte za nadaljnje sodelovanje.

Zakaj ravno Latvija?

Projekt Zakladi latvijske zborovske glasbe v organizaciji Zbora sv. Nikolaja Litija prinaša v slovensko okolje nov glasbeni veter in tke vezi med dvema čudovitima državama – Slovenijo in Latvijo. Le-ti povezuje kar nekaj stičnih točk: Latvija je recimo svojo neodvisnost razglasila leta 1990, prav tako pa je le leto pred nami vstopila v Evropsko Unijo. Čeprav je Latvija po površini kar trikrat večja, nas je Slovencev ravno toliko kot Latvijcev. Po deležu gozdov se ta baltska država uvršča na peto mesto v Evropski Uniji, takoj za Slovenijo in Estonijo. V nasprotju s Slovenijo, za katero je značilna razgibana pokrajina z visokogorjem, pa Latvija slovi po širnih rodovitnih nižinah in zmernih gričevjih. Da se tako kot mi zavedajo bogastva svoje dežele, dokazuje njihova dolgoletna tradicija ohranjanja in skrbi za okolje. Podobnosti se nadaljujejo tudi na področju kulturne dediščine, od tisočletne zgodovine latvijske folklore do ljudskih pesmi, katerih zapis obsega več kot 1,2 milijona besedil in 30.000 melodij. Tako ne preseneča, da je tudi latvijska zborovska glasba izredno bogata in raznolika.

Zato nikar ne zamudite priložnosti, da tudi sami skozi latvijsko zborovsko glasbo začutite odmev njihove kulture kar na domačih tleh in si hitro zagotovite svoje mesto na pevskih vajah, seminarju in koncertu!

Estera Merljak, članica odbora Zbora sv. Nikolaja Litija

PR objava


 

Isti avtor