sobota, 22 junija, 2024

Iz te kategorije

Zakaj se mačka praska in pes grize?

Srbež je eden najpogostejših pojavov pri naših kosmatincih. Je znak nelagodja in bolezenskih sprememb. Tisto praskanje in grizenje ob srbežu vse le še poslabša, in ujeti smo v začarani krog. Stanje kože se poslabša in žival le še bolj srbi.
Na koži so vedno prisotne bakterije in kvasovke, tako na človeški kot na koži naših ljubljenčkov. V kolikor je koža zdrava, bleščeča in brez drobnih poškodb, so tudi mikroorganizmi na njej v pravilnem razmerju. Ob kakršnikoli spremembi v strukturi kože se to razmerje poruši, razmnožijo se bakterije ali kvasovke in pride do rdečine kože in srbenja, ki lahko privede še do hujših poškodb kože. Živali si z grizenjem poškodujejo kožo, poškodovana koža skeli in še bolj srbi. Kosmatinec se znova poliže in malo pogrize, trenutno je boljše, vendar čez čas začne koža zopet skeleti in pes se mora zopet polizati in gristi srbeči del. Koža je čedalje bolj poškodovana in če ne prekinemo kroga, lahko iz majhne rane nastane velika rana, ki jo je potrebno dolgo zdraviti z antibiotiki.

Bolhe

Srbež lahko povzroči veliko različnih dejavnikov. Najpogostejši vzrok srbeža so še vedno bolhe oziroma alergija na bolšjo slino. Ne zanašajte se na to, da imajo drugi zaščito proti bolham. Poskrbite, da bosta vaš kuža ali muca redno zaščitena proti bolham celo leto, ker bolhe prežijo kjerkoli in niso le na psu ali mački. Redno dajajte sredstva proti bolham, klopom, pršicam. Paleta sredstev za preventivo je ogromna, od kožnih polivov do tablet in tudi ovratnic. Aplicirajo se enkrat mesečno (npr. Frontline combo®, Fypryst combo®, Advantix®, Ataxxa®, Advocate®, Stronghold®, Nexgard®), obstaja pa tudi tableta, ki zašiti vašega kužka pred bolhami in klopi do treh mesecev (Bravecto®). Za daljša obdobja zaščite pred klopi se lahko uporabi ovratnice, ki učinkujejo tudi na bolhe (Foresto®, Kiltix®, Scalibor®).

Pri mucah bolhe še vedno ostajajo primarni razlog praskanja in grizenja. Če pa vzrok niso bolhe, je potreben bolj celovit pristop k problemu. Težko je ločiti obolenje kože zaradi srbeža in bolezni kože, povzročene zaradi drugih bolezni. Na primer pri psih in ljudeh je izguba dlake oziroma las skoraj vedno posledica hormonskih motenj, medtem ko pri mucah bolezni kože kot posledice hormonskih motenj praktično ni. Izguba dlak je pri mucah lahko posledica prekomernega lizanja pri čiščenju kožuha in ob stresnih dejavnikih.

Garje

Ušesne garje so najpogostejši vzrok vnetja sluhovodov pri mucah, ki pa se lahko prenesejo tudi na kužke v tesnem sobivanju z mucki. Pogosto se zgodi, da se garje naselijo tudi v koži okrog uhljev in povzročijo srbež in vnetje kože. Ker muce spijo zvite v klobčič, lahko garje naselijo tudi konico repa in povzročijo vnetje. Zdravljenje je preprosto s pripravki proti garjam, v primeru, da je koža zelo prizadeta, je potrebno dati tudi antibiotike.

Alergije

Drugi vzroki za srbež so lahko še alergije na zunanje dražljaje (semena trav, plevela, dreves, grmovnic), alergija na hrano ali kontaktna alergija na gospodinjska čistilna sredstva, strupe ipd. Preobčutljivost naših ljubljenčkov se veča iz dneva v dan.

Nihče ne ve natančno, kako pride pri alergiji na hrano pri ljudeh in živalih do srbeče kože. Sama alergija je lahko vzrok srbeža, vendar je v posameznih primerih srbež možen zaradi kemijske reakcije na hrano ali na aditive in konzervanse v hrani. Živali je potrebno hraniti z dietno hrano tudi 6 – 8 tednov, da izključimo alergijo na hrano. Izbor hrane je pomemben, saj le menjava ene znamke hrane z drugo, kjer so sestavine podobne, ni nikoli uspešna. Pogosto je problem pri zunanjih mucah, ker te lovijo hrano ali pa jih hranijo tudi sosedje, saj muce v tem času ne smejo jesti nobene druge hrane. Kužki pa na sprehodih ali doma tudi vedno najdejo kaj, kar v obdobju z dietno prehrano ni primerno in moti ugotovitev vzroka težav.

Pri alergiji na hrano so pri vsej pestrosti raznolikih ponudb poznani primeri, kjer so psi postali tudi že preobčutljivi na sadje (banane).

Atopični dermatitis

Atopija je precej pogosta pri kužkih, pri mucah je manj prisotna ali pa jo je težje ugotoviti. Predno lahko rečemo, da ima kosmatinec atopični dermatitis, moramo izključiti ostale vzroke za srbež in bolezni  kože kot so paraziti in hrana. Lahko naredimo tudi kožne teste, vendar so nezanesljivi. Nekateri laboratoriji ponujajo tudi krvne teste za ugotovitev vzroka alergije, vendar so žal še manj zanesljivi kot kožni testi, saj lahko podajo tako lažne pozitivne kot lažne negativne rezultate. Atopični dermatitis je neozdravljiva bolezen in zanjo je potrebno doživljenjsko zdravljenje s kortikosteroidi in drugimi imunosupresivnimi zdravili.

Za ugotovitev in uspešno zdravljenje srbeža, za katerega niso krive bolhe ali pršice, je potreben celostni pristop k zdravljenju. Od diete, antibiotikov, razkužil, do sredstev proti parazitom in celo alergijski testi.

Bodite pozorni na spremembe in ukrepajte

Najbolj prizadeta področja, kjer vi kot lastnik lahko vidite spremembe, so

  • področja okoli oči,
  • vneti uhlji (cca 10 % vnetih uhljev je posledica alergij na katerokoli snov),
  • posamezne ali pa kar vse tačke,
  • zadebeljena in vneta koža med prsti na šapah (pododermatitis),
  • vneta koža v ingvinalnem predelu,
  • vneta koža pod pazduhama, in
  • vneta koža okrog ritne odprtine.

Lahko je sprememba le na enem mestu, velikokrat pa je vneta koža na več predelih skupaj. V takih primerih je obvezno poiskati pomoč veterinarja, saj vaš ljubljenček zelo trpi. Postavite se v njegovo kožo in kako bi se vi počutili, če bi vas vse srbelo in skelelo. Koliko časa bi ostali doma in ne bi odšli k zdravniku ali v lekarno po zdravilo za lajšanje srbeža, izcedka iz nosu in oči.

Pri mucah se srbečica kaže kot prekomerno lizanje in nega kožuha, s čimer si poškoduje kožo, ter s simetrično izgubo dlake. Pri mucah je pogosta bolezen kože imenovana miliarni dermatitis, ki se kaže s prisotnostjo majhnih krastic po celem telesu, koža je lahko mastna in ima veliko prhljaja. Čeprav bakterijsko vnetje kože pri mucah ni pogosto, vseeno lahko pride do njega in terapija z antibiotiki dela »čudeže«, saj pride do hitre ozdravitve.

Nekaj težav lahko povzročijo piki insektov kot komarjev, muh oziroma mušic, os in čebel. Na mestu pika lahko pride do otekline in boleče kože, pojavi se srbež in vnetje kože. Komarji in muhe večinoma pičijo na brezdlačna mesta in reakcija kože je omejena le na tisto mesto. Vendar pa lahko ljubljenček sam z grizenjem poslabša prizadeto mesto in je potrebno zdravljenje.

Zdrav kuža in zdrava muca se ne praskata in nimata vnete kože, uhljev ali šap. Če to opazite pri vašem ljubljenčku, ga peljite k veterinarju na pregled. To je najmanj kar lahko storite, da bo bolj srečen in vam ne bo kratil spanca  z neprestanim praskanjem in grizenjem pozno v noč.

Miran Knez, dr. vet. med.
Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si

Isti avtor