Kdaj govoriti o muci, kužku kot ostarelemu, je različno. Vendar pa v osnovi velja sedmo leto starosti za prelomno. Razlike glede let so pri psih, saj večji psi večinoma dosežejo nižje starosti.
Nekaj tabel o starosti mačk in psov glede na človeška leta ter življenjski dobi nekaterih pogostih pasem psov najdete na povezavah http://www.icatcare.org/sites/default/files/kcfinder/images/images/how-old-is-your-cat-posterweb.jpg, http://doggies.com/blog/wp-content/uploads/2012/09/Dog-Age.jpg in http://www.caninejournal.com/life-expectancy-of-dogs/

Težave, ki pestijo starejše živali, so številne in podobne težavam ostarelih ljudi. Pogosta so obolenja srca, jeter, ledvic oziroma celotnega sečnega trakta, diabetes, težave s sklepi, povečano je število rakastih obolenj in celo pojavnost demence.

Zaradi spremembe v programu cepljenja stekline so naši kužki manj pod nadzorom veterinarjev kot v prejšnjih letih. Ko izpolnite pogoje za cepljenje, se obdobje med dvema zaporednima cepljenjema podaljša na maksimalno 3 leta, kar je za pojav in razvoj resne sistemske bolezni predolgo obdobje. Ob takšnem režimu cepljenja je slabost zmanjšana uporaba sredstev proti notranjim parazitom. Potrebno se je zavedati, da živali prenašajo parazite, za katere smo ljudje dovzetni. Takšna je trakulja Echinococcus granulosus; živali so prenašalke, težje parazitarno obolenje pa se lahko razvije ravno pri nas, ljudeh.

Kaj ugotavljamo ob preventivnem pregledu?

Na vsakem preventivnem pregledu se kosmatinca stehta. Povišana telesna teža lahko poslabša težave s sklepi (degenerativne spremembe na sklepih) in okostjem (npr. obremenitev hrbtenice), živalco predisponira za diabetes, pretežke živali bi naj po nekaterih novejših raziskavah bile otožnejše. Prav tako žival spremljamo, če telesno težo izgublja. To recimo predstavlja težavo pri mačkah in je lahko resen zdravstveni problem, saj se nemalokrat pri starejših mačkah odkriva obolenje ščitnice, pri čemer je ta preveč aktivna (hipertireoidizem).

Ob pregledu vašega ljubljenčka se pogovorimo o njegovi prehrani, redni zaščiti pred zunanjimi in notranjimi paraziti.

Poleg tega pričakujte vprašanja v zvezi z uriniranjem; ali opažate doma uhajanje urina, kolikokrat dnevno urinira, ali urinira pogosteje kot v preteklosti, ste zaznali kakšno spremembo v barvi ali vonju urina, ali se ob uriniranju napreza in lula po kapljicah.

Kot je bilo že govora v enem od prejšnjih člankov, mora kosmatinec odvajati blato redno. To mora biti kompaktno, da se ga na sprehodu z lahkoto pobere z vrečko. V blatu ali okoli njega ne sme biti sluzi ali krvi. Sprotno ga pregledujemo na prisotnost notranjih parazitov, ki so vidni s prostim očesom.

Prav tako smo že pisali o slabosti in bruhanju pri živalih. To je nujen podatek ob vsakem pregledu živali in ga ne gre zanemarjati. Razlogov je mnogo, od goltanja hrane do težav s prehrano, zaužitja tujkov, obolenja ledvic ali jeter, da jih naštejem vsaj nekaj.

Ob samem pregledu vašega ljubljenčka se ugotavlja obarvanost sluznic ter polnjenost kapilar. Pregleda se ustna votlina zaradi možnosti vnetja dlesni in zobnih oblog. Poleg tega se v ustih vse pogosteje pojavljajo tumorji. Pretipa se vse dosegljive bezgavke in izmeri se temperatura. Opazuje se dihanje, s stetoskopom posluša pljuča ter bitje srca ob sočasnem tipanju pulza.

Vsaj enkrat letno se vašemu ljubljenčku odvzame kri. Opravi se osnovne preiskave – krvna slika in biokemija, z jetrnimi in ledvičnimi parametri, celokupnimi beljakovinami in glukozo. Dodatno se pregleda urin; izmeri se specifično težo urina, s katero ocenjujemo delovanje ledvic, in pH urina. Pod mikroskopom se pregleda sediment urina po centrifugiranju; oceni se prisotnost celic, kristalov in bakterij v urinu.

Kako jim zagotoviti zdravo staranje?

Vzdrževati je smiselno vsakodnevno aktivnost, ki mora biti živali in njenim sposobnostim prilagojena. Aktivnost jih ohranja v gibanju, manj so podvrženi debelosti, lažje odvajajo blato, ker je z gibanjem spodbujena peristaltika črevesja.

Prav tako naj bo hrana prilagojena starostnemu obdobju in aktivnosti. Važno je, da je lahko prebavljiva. Lahko je suha v obliki briketov ali mokra kot je kuhana, surova ali konzervirana hrana. Vsebovati mora beljakovine, ogljikove hidrate/vlaknine in maščobe v ustreznem razmerju. Pomembno je, da so zagotovljeni vitamini in minerali ter esencialne aminokisline in maščobne kisline kot omega 3-6-9. Pomembno je uživanje vode in dnevno zaužita količina; povečano pitje je klinični znak mnogih bolezni kot recimo obolenj ledvic, jeter, diabetesa, lahko tudi vnetja mehurja ali težav z želodcem.

Z novejšimi študijami pri mačkah je ugotovljeno, da je v višji starosti bolj primerno hranjenje z mokro hrano. Razlog je v zaužitju večje količine tekočine; ob briketih, če mačka pije še toliko vode, se to ne more primerjati s hranjenjem z mokro hrano.

In kako jih spodbuditi k pitju? Njihovi okusi, kot naši, so različni. Mogoče tudi lastniki kdaj vse preveč zakompliciramo njihovo prehrano. Voda, ki jo morajo imeti vedno na razpolago, naj bo sveža. Lahko sicer, da kakšnemu kosmatincu ustreza postana voda, da je le brez primesi. Včasih slastno pomljaskajo kakšno ne preslano, razredčeno juho, eni radi pijejo vodo direktno izpod pipe. Pri mačkah se lahko poslužite fontane.

Moja Maša, 14 let, ki je ugotovila, da je pitje vode izpod pipe nekaj najboljšega.
Moja Maša, 14 let, ki je ugotovila, da je pitje vode izpod pipe nekaj najboljšega.

Skrb za zobovje je ena ključnih stvari. Stanje zobovja ima velik pomen in vpliv na zdravje. Obloge, ki se nabirajo na zobovju, povzročajo vnete in boleče dlesni, ki z lahkoto zakrvavijo. Po navadi opazimo, da slabše jedo, da se slinijo in da se jim iz gobčka širi neprijeten vonj. Včasih že najmanjše obloge sprožijo lasten imunski sistem, da nanje odreagira kot na tujek. In vsi vemo, da tiste izpostavljene zobne korenine ali majavi zobje niso prijetni, ko še ugrizniti ne moreš grižljaja, ne da bi zabolelo.

Smiselnost preventivnih pregledov je v zgodnjem odkrivanju kliničnih znakov bolezni ob osnovnih krvnih in urinskih preiskavah. To je pozitivno zaradi pravočasne terapije, ki podaljša življenjsko dobo naših kosmatih družinskih članov.

Naša 17-letnica Žuža, ki se ob rednih preventivnih pregledih in dveh mačjih pubertetnikih zelo dobro drži.
Naša 17-letnica Žuža, ki se ob rednih preventivnih pregledih in dveh mačjih pubertetnikih zelo dobro drži.
Mogoče se spomnite tega ambulantnega gospoda, mačka Nika, ki je v ambulanti dočakal 17. leto starosti. Imel je mačji aids. V starosti ga je doletelo odpovedovanje ledvic.
Mogoče se spomnite tega ambulantnega gospoda, mačka Nika, ki je v ambulanti dočakal 17. leto starosti. Imel je mačji aids. V starosti ga je doletelo odpovedovanje ledvic.

 

Najina zaspana Grkinja Bianca, 8 let.
Najina zaspana Grkinja Bianca, 8 let.
Miranova trmoglavka Kuki, 12 let, ki mora biti pod redno preventivno kontrolo, saj je zaradi težav s sklepi in hrbtenico na protibolečinski podporni terapiji.
Miranova trmoglavka Kuki, 12 let, ki mora biti pod redno preventivno kontrolo, saj je zaradi težav s sklepi in hrbtenico na protibolečinski podporni terapiji.

Okvirno se je smiselno držati starosti sedem let za začetek redne kontrole zdravja naših ljubljenčkov, pri velikih pasmah psov lahko že pri šestih letih. Priporočen je preventivni pregled vsaj enkrat letno, ki obsega vsaj osnovni pregled živali s pogovorom in nasveti glede skrbi za njihovo zdravje, krvne in urinske preiskave. V starejšem obdobju  se preventivni pregledi opravijo celo dvakrat letno, od tega vsaj enkrat letno krvne in urinske preiskave. Vse nadaljnje preiskave se izvajajo po potrebi ob ugotovitvi kliničnih znakov bolezni ali odstopanj krvnih in urinskih parametrov. Kdaj se preventivni pregledi opravljajo dvakrat letno, je različno glede na velikost živali in njihovo pričakovano življenjsko dobo. Tako bi za mačke in manjše pasme psov veljalo deseto leto za prehodno v obdobje seniorjev z dvakrat letnim obiskom veterinarske ambulante, pri srednjih in večjih pasmah psov pa to obdobje nastopi že prej, približno v osmem do devetem letu starosti.

Za preventivne preglede se lahko odločite tudi pri ljubljenčkih v odrasli dobi do sedmega leta starosti. Nič ni pretirano, če se že v tej dobi odločite za redne letne obiske veterinarske ambulante, da se opravi osnovni pregled kosmatinca. Vsekakor pa je z višjo starostjo opravljanje takšnih pregledov nujno.

In zdaj je na vas odločitev, ali se boste trudili preprečiti bolezni ali boste vaše kosmatince prepustili miselnosti, kar bo, pa bo.

Alja Kuštrin Knez, dr. vet. med.