ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Zakaj dajejo dojenčki vse v usta?

Posamezne faze v razvoju Freud opredeljuje po tistih delih telesa, katerih draženje povzroča zadovoljitev seksualnega nagona. Tako je prvo fazo, ki je značilna za dojenčka do konca 1. leta starosti, označil kot oralno fazo. V tem obdobju so po Freudu namreč usta dojenčkova erogena cona, zato vanje daje prste in druge predmete, da si na ta način ustvari zadovoljstvo. Usta postanejo na ta način tudi pomemben spoznavni organ.
20160402_124033Ne glede na Freudovo razlago pa dojenčki dajejo v usta vse po vrsti zaradi različnih vzrokov, radovednosti, izkušenj, spoznavanja okolice, spoznavanja okusov, različne trdote predmetov, njihove oblike in teksture, velikokrat si z žuljenjem pomagajo pri izraščanju zobkov, nekateri pa se na ta način tudi pomirijo, ko sesajo svoje prstke. Ne smemo pozabiti tudi, kako radi si dajejo v usta svoje nogice in kako navdušeni so, ko jih odkrijejo. S tem, ko dajejo vse v usta ne le, da odkrivajo sebe in krepijo zavedanje o lastnem telesu, temveč odkrivajo tudi svet okrog njih, krepijo motoriko rok, nog, koordinacijo na relaciji oči-roke-usta in to vse za njih predstavlja dobro popotnico za optimalni senzomotorični in kognitivni razvoj.

Če vaš dojenček daje vse po vrsti v usta naj vas torej nič ne skrbi, saj je to namreč povsem normalna faza v njegovem razvoju. Paziti je potrebno le, da ne pride do zaužitja manjših delčkov, zaradi katerih bi lahko prišlo do zadušitve, zato predlagam, da te skrijete izven njegovega dosega.

Nina V. Pečnik, Mali migec

Isti avtor