sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Zakaj cepiti psa proti steklini?

Kaj je steklina?
Bolezen je ZOONOZA, kar pomeni, da se prenaša z živali na ljudi, in je smrtna. S cepljenjem živali proti steklini preprečujemo razširitev virusa in posredno zmanjšamo možnost okužbe človeka z njim. Steklino povzroča virus iz družine Rhabdoviridae, ki se prenaša z okuženo slino z ugrizi, praskami ter preko poškodovane kože ali sluznic. V telo vstopi na mestu poškodbe in se ob živcih seli v centralno živčevje. Več o kliničnih znakih in bolezni nasploh si lahko preberete tudi TUKAJ.

Na tržišču v Sloveniji se pojavlja več cepiv proti steklini, za katere proizvajalci zagotavljajo različno dolžino trajanja imunosti, in sicer od 1 do 3 let, kar je pomembno pri novem zakonsko veljavnem režimu cepljenja psov od leta 2013.

Vsak pasji mladič mora biti prvič cepljen proti steklini, ko je star od 12 do 16 tednov. Cepljenje se nato ponovi v naslednjih 12 mesecih. Če ste psa prvič cepili 1. aprila 2015, je naslednji rok drugega cepljenja 1. april 2016. Tega roka raje ne zamudite. Ker se s tem vsako zamujeno cepljenje ponovno vodi kot prvo (primarno), sami pa se ob tem izpostavljate kazni inšpekcijskega organa. Na cepljenje raje pojdite kakšen dan prej, ker lahko zadnji dan zapade na nedeljo ali pa imate takrat kakšno drugo neodložljivo obveznost.

Po drugem cepljenju sledi še tretje, in sicer ponovno v roku do 12 mesecev, s čimer izpolnite zahtevane pogoje. Glede na uporabljeno cepivo in njegovo trajanje imunosti se naslednje cepljenje opravi v razmaku dveh oziroma treh let.

Kaj pa, če je pes bolan?

Če je pes v obdobju, ko naj bi bil cepljen, bolan, je datum cepljenja možno preložiti le z vlogo na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). V njej morate pojasniti, zakaj želite preložitev, mnenje o tem pa mora podati veterinar. O predmetu vloge odloča uradni veterinar z odločbo.

Cepljenje v tujini

Če cepljenje opravite v tujini, morate v roku 30 dni od opravljenega cepljenja svojemu veterinarju predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju, ki ga vpiše v Centralni register psov. Ob tem plačate vpis cepljenja in pristojbino.

Ko pride do ugriza

Ker se steklina z živali prenaša na ljudi, se vsaka poškodba človeka v Sloveniji, ki jo povzroči lisica ali drug sesalec, obravnava kot sum na steklino. Žival, ki poškoduje človeka, mora opraviti 10-dnevni nadzor v veterinarski ambulanti. V tem času žival trikrat pregledajo, in sicer prvi, peti in deseti dan po poškodbi. Če je vaš pes koga poškodoval, ste k temu pregledu pozvani s strani antirabične ambulante, kamor poškodovanega človeka napoti zdravnik. Lahko pa se za omenjeni pregled odločite sami in psa odpeljete k veterinarju.

Pozorni do vab za lisicenasveti-veterina-vaba-za-lisicer

Slovenija ima glede stekline status okuženega območja, na katerem se dvakrat letno opravlja cepljenje lisic z odmetavanjem vab iz zraka, spomladi in jeseni. Obvestila o začetku te akcije lahko zasledite v medijih. Vsekakor pa je dobro vedeti, kako ravnati, če naletite na takšno vabo.

Če je le možno, se takšnih vab ne dotikajte. Če jo najdete na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v grmovje ali v smeti.

Če bi se vseeno zgodilo, da pride vsebina vabe v stik s sluznico ali rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Vsak stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali, zato pokličite in obiščite najbližjo antirabično ambulanto.

Vaba je sestavljena iz zunanjega ovoja, ki lisice privablja in na katerem je opozorilo, v notranjosti pa je kapsula s cepivom.

Izogibajte se stiku s tujimi kužki ali kužki, ki pred trgovino privezani čakajo svojega lastnika. S tem se lahko prepreči marsikatero nepotrebno poškodbo in obiske pri zdravniku.

Držite se navedenih datumov cepljenj proti steklini kot so napisani v potnem listu vašega psa in ne zamujajte.

Miran Knez, dr.vet.med.
Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si

 

Isti avtor