Predsednik vlade RS dr. Miro Cerar je v svojem nagovoru poudaril, da je bila sanacija učinkovita, še enkrat povedal, da je izjemno vesel, da sta oba ponesrečenca preživela šokantno izkušnjo in dejal, da bi se morali Slovenci večkrat srečevati ob trenutkih, ko uspešno izpeljemo naloge in imamo priložnost za zadovoljstvo.
Županja Jasna Gabrič se je ta večer zahvalila vsem in podelila več kot sto zahval posameznikom, ki so pripomogli k uspešni intervenciji in potem sanaciji hribine in cestišča. Spregovorila sta tudi tista, ki sta se 20. februarja ponovno rodila: taksist Danijel Gušatović in potnica v taksiju Irena Žener. V čustvenem nagovoru sta se zahvalila požrtvovalnim reševalcem.

Skalni podor se je sprožil 20. februarja, kar je zabeležila tudi kamera v Lafarge cementu. Posnetek je bil prvič javno predvajan na slovesnosti in je dejansko šokanten. Prikazuje, kako je nekaj sekund pred zrušitvijo gmote skal in zemlje po cestišču peljal avtobus, sunek pa je bil izjemno močan. V gmoti sta ostala vkleščena taksist in sopotnica.

Sanacija skalnega podora je trajala 40 dni, cesta je sedaj spet prevozna, nekaj ureditvenih del pa bo treba še dokončati. Slovesnost so z nastopi polepšali mlada violinistka Simona Češarek, komorna zasedba godalnega orkestra Poco menu mosso, harmonikarski trio GŠ Trbovlje in Vid Šteh z jamrajočo pridigo, ki je nasmejala občinstvo.

Marko Planinc