Leta 2012 je Inštitut za okolje in prostor po naročilu Občine Zagorje ob Savi vzorčil tla vzdolž Kotredeščice. Vzorci, ki so jih vzeli na 60 lokacijah ob potoku, so pokazali, da je vsebnost arzena v tleh visoka. Na podlagi koncentracij arzena v doma pridelanih vrtninah je Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije v Zagorju ob Savi ocenil, da je tveganje za zdravje malčkov, ki dalj časa jedo te vrtnine, povečano.
Lani je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izvedel raziskavo, v kateri so preverjali prvotno oceno tveganja, iskali druge vire izpostavljenosti arzenu in preverjali, s kakšnimi ukrepi bi lahko zmanjšali izpostavljenost. Ugotovili so, da sta vzhodni in severni del občine bolj, zahodni in južni del pa manj onesnažena z arzenom. Raziskavo, v kateri so izpostavljenost arzenu ocenjevali z določanjem arzena v urinu, je vodila toksikologinja dr. Lucija Perharič. Analizo urina so izvajali na Inštitutu Jožef Stefan.

Z občine sporočajo, da raziskava ni potrdila povečanega tveganja za zdravje otrok, starih med tri in pet let, zato naj dodatni ukrepi za zmanjševanje tveganja ne bi bili potrebni.

ZT

Prejšnji članekZ malo sreče na koncert Siddharte
Naslednji članekNov Vrabčev most