1. in 21. maja 2016 je Evropski parlament ponovno odprl svoja vrata tisočim mladim Evropejcem. Organizatorji so iskali entuziastične mlade, ki so želeli sodelovati pri oblikovanju programa dogodka in tako so izbrali tudi 17 dijakov Srednje šole Zagorje ter tri profesorice.

Slogan dogodka je bil Skupaj lahko ustvarimo spremembo. Iskali so ideje, kako izboljšati Evropo. Dijaki so sodelovali na delavnicah z različnimi temami: vojna in mir, demokracija, delo, brezposelnost in trajnost Evrope. Aktivno so se vključevali v razprave z evropskimi poslanci, komisarji in dobitniki pomembnih nagrad.

Spremljevalni program je mladim ponudil pestre kulturne, umetniške in ustvarjalne dogodke ter zanimive razprave o aktualnih temah. Seveda so si dijaki Srednje šole Zagorje in profesorice po vseh napovedanih aktivnostih vzeli čas tudi za raziskovanje mesta. »Bilo je naporno, a izkušnja je neprecenljiva,« je v prispevku o udeležbi na evropskem mladinskem dogodke Eye 2016 še zapisala profesorica Anamarija Berdelak Potočnik

ZT