Člani Rudarsko muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje so se v novembru odpravili na prvi izlet s strokovno vsebino. Pot jih je ponesla h kolegom rudarjem v Mežico na ogled rudnika in rudniškega muzeja. Med potjo so poskusili domače slane in sladke perkmandeljčke. V Črni na Koroškem so si ogledali lepo urejen muzej rudarskih eksponatov na prostem.
Potem pa so se v Mežici z vodičem in vodičko odpravili na pravo jamsko pustolovščino. V podzemlju Pece so si ogledali zelo zanimiv turistični del rudnika Mežica. Najprej so se popeljali z jamskim vlakom, nadaljevali pa peš in ob tem izvedeli veliko o delu rudarjev v spodnji Mežiški dolini. Ogled jame so zaključili s sprehodom po razstavi razvoja rudarstva v Mežici, ki so jo pripravili letos, ob 350 letnici obstoja rudnika. Na koncu so si ogledali še rudarski muzej, razstavo mineralov, razstavo fotografij in rudarsko stanovanje. Ugotovili so, da se je Mežica na področju turizma zelo razvila, saj smo si obiskovalci kar podajali kljuko.

Po zaključenih ogledih so se v bližnji gostilni okrepčali s pravo »koroško ižino«. Izleta se je udeležilo 35 članov, ki so v dobri družbi preživeli čudovit, zanimiv in zabaven dan.

Maja Malovrh Repovž

Prejšnji članekPolepšana postajališča
Naslednji članekJamatlonci prijavljeni