ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Zagorski policisti na skuterju

Občina Zagorje ob Savi bo namensko opremljeno motorno kolo na električni pogon Policijski postaji Zagorje izročila 14. avgusta v okviru niza slovesnosti ob občinskem prazniku.
Območje Občine Zagorje ob Savi je uvrščeno med območja s prekomerno obremenjenostjo z delci PM 10, zato je bil v letu 2013 sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka na območju Zasavja. S pomočjo statističnega modela PCA (Principle component analysis) so bili na podlagi pridobljenih podatkov iz merilnega mesta ANAS postaje okvirno določeni prispevki posameznih virov emisij delcev PM10. Cestni promet se v zadnjih letih na območju strnjenih naselij občine in mesta Zagorje ob Savi močno povečuje. Po podatkih Agencije RS za okolje je prispevek prometa k onesnaženost s PM10 delci ocenjen v višini 38%.

Občina Zagorje ob Savi pri načrtovanju investicij že nekaj let zasleduje trajnostne vidike in upošteva temeljna načela trajnostnega načrtovanja. Sistematično vspodbuja uporabo okolju prijaznih motornih in nemotornih vozil, predvsem motornih vozil na električni pogon, kar se kaže tudi v številnih že urejenih električnih polnilnicah na območju občine, na katerih je polnjenje brezplačno.

Dober zgled naj bi v prvi vrsti dajale javne institucije z uporabo službenih vozil na električni pogon. Dokaz za to sta dve električni vozili, ki jih lokalno komunalno podjetje že uporablja za opravljanje različnih javnih storitev.

Tudi vozila Policije so med drugimi vozili opaznejša in se pogosteje pojavljajo na javnih cestah v mestu, zato bi z uporabo policijskega vozila na električni pogon na uspešen način izvajali vsakodnevno promocijo električne mobilnosti.

Pa še podatki o novem motornem kolesu (tip skuterja) zagorskih policistov za motoristične navdušence:

Kategorija in vrsta vozila: L3E – motorno kolo

Elektromotor – tip: 60V 5000W

– nazivna trajna moč: 5.0 kW

– delovna napetost: 60V

Dimenzije: dolžina 2010 mm, širina 680 mm, višina 1130 mm.

ZT

Isti avtor