ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Zagorski »pleharji« prvi

Pihalni orkester Svea Zagorje pod dirigentsko paličico Petra Kudra se je med 12. in 14. aprilom udeležil mednarodnega tekmovanja Flicorno d’Oro, ki je potekal v italijanskem mestu Riva del Garda. V svoji kategoriji so osvojili prvo mesto.

Zagorski pihalni orkester je nastopil v prvi kategoriji. Osvojili so 94,29 točk, kar jih po številu točk med vsemi prvouvrščenimi orkestri uvršča na drugo mesto. S 96,88 točkami jih je prehitel španski Banda Unión Musical de Meaño (Pontevedra), ki je zmagal v kategoriji Superiore, in jim odnesel naziv lavreata tekmovanja, za katerega se potegujejo prvouvrščeni orkestri v vseh kategorijah.

Orkester se je ob uspehu na Facebooku zahvalil tudi dirigentu Petru Kudru. »Peter, hvala za ves tvoj trud! ‘Pleharji’ to zelo cenimo!,« so zapisali in zapis pospremili s pomežikom.

Predsednica orkestra Marjana Mlinarič Pikelj je ob zmagi povedala: »Izredno sem ponosna, da sem predsednica tako kvalitetnega orkestra, ki dela s takšnim entuziazmom. Glede na to, da je Pihalni orkester SVEA Zagorje neprofesionalni orkester, resnično občudujem članice in člane, da svoj prosti čas namenjajo razveseljevanju občinstva in da dajejo takšno pozitivno energijo tudi drugim občanom.«

Tekmovanja se je poleg zagorskih »pleharjev« udeležil še en slovenski orkester, Godbeno društvo rudarjev Idrija pod taktirko Domna Prezlja, ki je prav tako nastopil v prvi kategoriji in dosegel 88,83 točk. Vseh nastopajočih orkestrov je bilo 35.

Pihalni orkester Svea Zagorje se je tovrstnega tekmovanja udeležil prvič po 12 letih. Leta 2007 so v češki Ostravi ravno tako osvojili zlato priznanje, dirigent Kuder pa je prejel priznanje za najboljšega dirigenta.

MD

Foto: arhiv Pihalnega orkestra Svea Zagorje/fb

Isti avtor